ROC van Twente

Ondernemer bakkerij

Richting binnen: Ondernemer Horeca/Bakkerij

MBO-opleiding
25186
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je het diploma Ondernemer bakkerij hebt gehaald kun je, de naam zegt het al, als ondernemer een ambachtelijk brood- en/of banketbakkerij beginnen. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt als manager ook werken in een zaak van iemand anders.

Als ondernemer bakkerij ben je verantwoordelijk voor het draaiende houden van het bedrijf. Jij bent diegene die de bedrijfsvoering bepaalt en je bent verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Bovendien ben je op de hoogte van alle regels en wetten die gelden voor een bakkerij. Naast dat je het bedrijf draaiende houdt, probeer je ook de omzet (winst) te verhogen. Je werkt zowel in de winkel als op kantoor en in de bakkerij. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf werk je dagelijks mee in de productie.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Ondernemer bakkerij ga je leren over het bakkers vak. Zo leer je een winkel runnen en hoe je voortdurend verbeteringen door kunt voeren. verder volg je de vakken over leidinggeven en ondernemersvaardigheden. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Afhankelijk van de grootte van het bedrijf moet je `s nachts en/of `s ochtends werken. Het moet voor jou geen probleem zijn om onder druk te werken. Je zult namelijk veel werkzaamheden tegelijk moeten uitvoeren en dit kan enigszins stress bezorgen. Klantencontacten zijn erg belangrijk. Je kunt goed leidinggeven, goed communiceren en werkt resultaatgericht. Als ondernemer is het ook verstandig om op de hoogte te zijn van de marktontwikkelingen. Op deze wijze kun je de concurrenten een stapje voor zijn. Verder ben je op de hoogte van alle overheidsvoorschriften en hygiënische eisen.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Wageningen - Rijn IJssel BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.