Praktijkopleider

Richting binnen: Praktijkopleider

MBO-opleiding
25487
1 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als praktijkopleider begeleid je mensen binnen je organisatie die zich in een leertraject bevinden. Het kan gaan om stagiaires, cursisten of werknemers die een opleidingstraject volgen. Dat kan in een groeiend aantal sectoren zoals gezondheidszorg, dienstverlening, welzijn en sport.

Je werk begint met een inventarisatie van informatie voor het opleidingsplan. Je bent daarna betrokken bij het opstellen van het opleidingsplan, waarbij je let op de vastgestelde richtlijnen en randvoorwaarden. Een groot gedeelte van je werk bestaat uit het bieden van begeleiding tijdens het leerproces. Daarvoor stel je per deelnemer een leerplan op.

Via handige gereedschappen leert de praktijkopleider de leerling op een goede manier te begeleiden. Jij bent de persoon die ook hun functioneren beoordeelt. Tot slot denk je mee over hoe het praktijkleren nog beter kan worden ingezet binnen jouw organisatie.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Praktijkopleider leer je hoe je een opleidingsplan opstelt en opleidingstrajecten aanstuurt en organiseert. Naast vakken als gespreksvaardigheden volg je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als praktijkopleider ben je veelzijdig en heb je een goed overzicht. Je moet leerlingen het gevoel geven dat je ze wilt helpen bij hun opdrachten en opleiding. Zij moeten beseffen dat ze zelf verantwoordelijkheid dragen voor het werk dat ze uitvoeren. Het is, als je bijvoorbeeld een voortgangsgesprek hebt met een stagiair, ook belangrijk dat je over wat inlevingsvermogen beschikt. Het is daarbij echter wel de bedoeling dat je iemand objectief beoordeelt.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - Gezondheidszorg College BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - ROC A12 BOL BBL
Arnhem - Astrum College BOL BBL
Assen - Drenthe College BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Geleen, Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Goes, Terneuzen - Scalda BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.