Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Uitvoerend bakker kun je aan de slag in een (ambachtelijke) banketbakkerij of bij een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten.Je werkt in de bakkerij zelf, voornamelijk achter de schermen dus. Gebak, koek en andere lekkernijen; jij bakt het! Dit doe je volgens vaste recepturen. In sommige gevallen mag je de vorm, kleur of de smaak van het banketproduct wel aanpassen. Hierbij is het wel erg belangrijk dat je de kwaliteit van het product niet uit het oog verliest.
Je bereidt de werkzaamheden zelf voor, waarbij je de ingrediënten verzamelt en verwerkt, maar ook je werkzaamheden zelf plant. Je gaat aan de slag met onder andere het decoreren, snijden, modelleren en uiteindelijk de afwerking of het bakken van de producten. Daarna verpak je de producten en zorg je ervoor dat ze klaar zijn voor transport of in de bakkerij zelf kunnen worden gepresenteerd. Tot slot onderhoud je ook je werkruimte en de machines.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd BOL:
- BBL en Deeltijd BOL:
Verder leren
Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Je voert je werk zelfstandig uit in opdracht van je leidinggevende. Daarbij werk je veel samen met collega’s, waarbij je het werk staand uitvoert. Uitvoerende (banket) bakkers zijn vaak vroege vogels, het is niet onwaarschijnlijk dat je om 4 uur ’s ochtends begint met je werk.Als bakker weet je alles van de verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiëne érg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden.