Zadkine

Uitvoerend bakker

Richting binnen: Brood en Banket

MBO-opleiding
25721
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Uitvoerend bakker kun je aan de slag in een (ambachtelijke) banketbakkerij of bij een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten.

Je werkt in de bakkerij zelf, voornamelijk achter de schermen dus. Gebak, koek en andere lekkernijen; jij bakt het! Dit doe je volgens vaste recepturen. In sommige gevallen mag je de vorm, kleur of de smaak van het banketproduct wel aanpassen. Hierbij is het wel erg belangrijk dat je de kwaliteit van het product niet uit het oog verliest.

Je bereidt de werkzaamheden zelf voor, waarbij je de ingrediënten verzamelt en verwerkt, maar ook je werkzaamheden zelf plant. Je gaat aan de slag met onder andere het decoreren, snijden, modelleren en uiteindelijk de afwerking of het bakken van de producten. Daarna verpak je de producten en zorg je ervoor dat ze klaar zijn voor transport of in de bakkerij zelf kunnen worden gepresenteerd. Tot slot onderhoud je ook je werkruimte en de machines.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Uitvoerend bakker ga je leren hoe je onder andere taarten, koekjes, broden, gebak kunt maken. Je leert over de ingrediënten en het werken met machines en gereedschappen die worden gebruikt. Naast lessen over hygiëne ga je de lessen Nederlands, rekenen en burgerschap volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je voert je werk zelfstandig uit in opdracht van je leidinggevende. Daarbij werk je veel samen met collega’s, waarbij je het werk staand uitvoert. Uitvoerende (banket) bakkers zijn vaak vroege vogels, het is niet onwaarschijnlijk dat je om 4 uur ’s ochtends begint met je werk.

Als bakker weet je alles van de verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiëne érg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Gouda, Leiden - mboRijnland BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Middelburg - Scalda BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL
Venlo - Gilde Opleidingen BOL BBL
Vlaardingen - Albeda BOL BBL
Wageningen - Rijn IJssel BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.