ROC van Twente

Technisch Specialist Bedrijfsauto's

Richting binnen: Bedrijfsautotechniek

MBO-opleiding
25248
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als technisch specialst bedrijfsauto's kun je aan de slag in de werkplaats van een autobedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfsauto's.

Als technisch specialist bedrijfsauto’s ben je gespecialiseerd in het opsporen van de oorzaak van storingen bij bedrijfsauto's. Het gaat dan om vage klachten (geluid, trilling, rij-eigenschappen) waarvan de oorzaak niet eenvoudig te vinden is. Er is tegenwoordig veel technische (elektronische) apparatuur die je bij het opsporen van mankementen als hulpmiddel kunt gebruiken, maar je zult een zeer goede technische vakkennis en analyserend vermogen moeten bezitten. Je bent een zeer waardevolle medewerker voor bedrijfsauto-reparatiebedrijven.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe complexe mechanische en elektronische storingen bij bedrijfsauto’s op kunt sporen en vervolgens op kunt lossen. Je leert werken met verschillende meet- en andere specialistische apparatuur. Verder zul je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap gaan volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je beschikt over een praktisch-technisch inzicht en hebt gevoel voor (bedrijfs)auto`s. Je bent klantvriendelijk en resultaatgericht, maar ook niet bang om je handen vuil te maken. In dit beroep moet je de belangen van je werkgever én die van klanten/chauffeurs goed af kunnen wegen. Daarnaast maak je keuzes, zoals het wel of niet opvragen van voorinformatie.

Je werkt nauwkeurig en je bent goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien krijg je te maken met veiligheis- en milieueisen waaraan je je strikt moet houden. Je moet geduldig met iets bezig kunnen zijn, maar ook goed samen kunnen werken én anderen kunnen begeleiden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Ede - ROC A12 BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Helmond - Summa College BOL BBL
Hoevenlaken - Hoornbeeck College BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Nieuwegein - Automotive College BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Nuth, Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.