Verkoopmanager Mobiliteitsbranche

Richting binnen: Verkoopmanager Mobiliteitsbranche

MBO-opleiding
25240
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als verkoopmanager in de mobiliteitsbranche werk je meestal in de showroom. Dat doe je voornamelijk bij personenautobedrijven en truckdealers. Indien je als verkoopmanager bij een wereldwijd bedrijf werkt komt het voor dat je op locatie verkoopt.

De verkoopmanager ondersteunt de bedrijfsleiding. Je ontwikkelt verkoopbeleid en maakt marketing- en verkoopplannen. Om die plannen uit te voeren heb je een eigen team van verkopers. Je ploeg moet optimaal presteren dus motiveer je de medewerkers om de doelstellingen te halen en heb functioneringsgesprekken met hen.

Tevens maak je zelf onderdeel uit van het team. Jij voert ook verkooponderhandelingen, voornamelijk bij de grotere kopers en bij klanten met moeilijke lease-overeenkomsten. Daarnaast bepaal je de inruilwaarde van occasions.

Omdat je verantwoordelijk bent voor de verkoopcijfers, ga je ook over de financiële administratie van het autobedrijf. Onderdeel daarvan zijn bijvoorbeeld werving en selectie van nieuwe verkoopadviseurs en beheer van de voorraad nieuwe en gebruikte auto’s.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij verschillende essentiele onderdelen van het werk kennen. Hierbij kun je denken aan het behandelen van verschillende soorten marketing- en verkoopbeleid en het voeren van verkoopgesprekken. Deals sluiten is een makkie voor jou na het volgen van de lessen. Naast praktische oefeningen krijg je ook lessen over financiering, administratieve zaken en de mogelijkheden tot leasen. Alles om jou de beste vekoopmanager te maken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
op € 1.065,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als verkoopmanager mobiliteitsbranche ben je ondernemend en leidinggevend. Bovendien heb je altijd met mensen van doen. Daarom is het belangrijk dat je sociaal bent, alsmede service- en klantgericht.
Je hebt geen moeite met het nemen van lastige beslissingen, als het bijvoorbeeld gaat om het ontslaan van een medewerker. Daarbij ben je proactief en zorgt voor een goede (werk)sfeer in het bedrijf.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Assen - Drenthe College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Helmond - Summa College BOL BBL
Nieuwegein - Automotive College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.