ROC Mondriaan

Scootertechnicus

Richting binnen: Tweewielertechniek

MBO-opleiding
25235
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Scootertechnicus kun je werken in alle tweewielerbedrijven. Je zult vooral werkzaam zijn de werkplaats.

Je voert als Scootertechnicus verschillende werkzaamheden uit aan bromfietsen. Je doet onder meer het onderhoud en maakt kapotte onderdelen.Bij ingewikkelde werkzaamheden wordt je ondersteund door een ervaren collega of een leidinggevende. Daarnaast ben je in staat om zelfstandig problemen of klachten op te lossen. Afhankelijk van je het bedrijf waar je werkzaam bent, kun je ook andere taken uitvoeren. Hierbij kun je denken aan de verkoop van (brom)fietsen, onderdelen en accessoires, maar ook aan de afhandeling van garantie, schade en verzekering.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alles over scooters en wat hierbij komt kijken op het gebied van techniek. Brommers, scooters, na het behalen van de opleiding is er geen odnerdeel dat jij niet kunt opknappen of vervangen. Hierbij kun je denken aan banden vervangen of het monteren van een uitlaatdemper. Complexe en simpele problemen leer jij op te lossen en af te leveren aan de klant.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
op € 1.065,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet van sleutelen houden, want hoewel er ook in bromfietsen steeds meer elektronica verwerkt wordt, blijven demonteren, repareren, monteren en afstellen de hoofdzaak. Je bent dus een allround vakman op dit gebied. Omdat je meestal direct contact met de klanten hebt, moet je goed met hen kunnen omgaan.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.