Da Vinci College

Verbrandingsmotortechnicus

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het behalen van je felbegeerde diploma krijg je de kans alle ervaring, lessen en kennis toe te passen in de praktijk. Je gaat aan de sla als verbrandingsmotortechnicus waarbij jij verbrandingsmotoren installeert en repareert. Werkplekken waar je terecht kunt komen zijn o.a. een scheepswerf of fabriek waarbij grote, zware installaties worden toegepast. Taken die je dagelijks in je werk zult tegen komen zijn bijvoorbeeld het werk voorbereiden en het demonteren van onderdelen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle belangrijke aspecten van het beroep en de sector kennen. Je leert alles over de reparaties die je kunt uitvoeren en hoe alle delen van de verbrandingsmotoren goed werken zodat deze vakkundig gemonteerd en afgesteld kunnen worden. Naast de theoretisch kennis die je op doet tijdens de opleiding is er ook genoeg ruimte voor het op doen van relevante ervaring binnen het werkveld.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd een goede teamspeler en waardeert eht werk dat binnen een groep verzet kan worden. Daarnaast ben jij altijd flexibel ingesteld en heb je dan ook geen problemen met wisselende werkplekken. Je hebt een oog voor techniek en kunt dan ook, na wat instructies, goed aan de slag met o.a. machines en installaties.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.