Eerste Verbrandingsmotortechnicus

Richting binnen: Eerste Dieselmotortechnicus

MBO-opleiding
25236
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een eerste dieselmotortechnicus houdt zich bezig met grote verbrandingsmotoren. Veel schepen zijn hiermee uitgerust, maar ook in de industrie komen zulke motoren voor. Met dit beroep kun jij op een scheepswerf gaan werken, in onderhoudswerkplaatsen en revisiebedrijven voor verbrandingsmotoren of bij bedrijven, die gespecialiseerd zijn in dieseltechniek. Je voert jouw werkzaamheden zelfstandig uit in de werkplaats en indien nodig ga jij naar de klanten toe. In de eerste plaats zal jij bezig zijn met het opsporen en repareren van de elektronische storingen aan de motoren. Jij gaat ze grondig inspecteren en onderhoudsbeurten uitvoeren. Maar je hebt ook andere taken, zoals het begeleiden van nieuwe werknemers en stagiairs. Een uit te voeren klus moet jij zelf kunnen begroten en alle details met de klant en eventueel de verzekeraar overleggen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alles over verbrandingsmotoren. Tijdens de lessen worden verschillende technische kanten van het vak belicht, zoals het afstellen en monteren van verbrandingsmotoren. Je leert hoe het werk goed kan worden verspreid tussen collega's. Reparaties zijn voor jou geen probleem meer na het behalen van de opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt klantgericht handelen en bent collegiaal. Het is zeer belangrijk dat je veilig- en milieubewust te werk gaat. Je beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om de oorzaak van de storingen te achterhalen en op te lossen. Je moet kunnen rapporteren over de voortgang van zaken en welke materialen er gebruikt zijn. Daarnaast beschik je over leidinggevende competenties. Je kunt adviseren en nieuwe medewerkers en/of stagiaires begeleiden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.