Interieuradviseur

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Interieuradviseur werk je in de sector detailhandel binnen de woonbranche, met name het hogere segment, in uiteenlopende winkelformules in zowel het MKB als het GWB. Als interieuradviseur werk je in de presentatieruimte, maar bezoek je ook de in te richten ruimte en ben je hier ook regelmatig aanwezig tijdens de uitvoering van het ontwerp.

Je hebt als Interieuradviseur vaak te maken met langlopende en grote projecten waarin jij een rol speelt vanaf het eerste contact met de klant tot de oplevering van de opdracht. Je beheert en voert je taken uit, met inachtneming van de geldende bedrijfsregels, rondom verkoop en advies met betrekking tot het inrichten van een ruimte. Het gaat hierbij om de inrichting van diverse ruimtes in woningen, kantoren, winkels en andere objecten. Als Interieuradviseur ben je in staat een totaaladvies te geven (het gaat hierbij om meubelen voor diverse doeleinden in ruimtes, stoffering en bekleding, vloerbedekking, raam- en wandbekleding, verlichting, kleur, sfeer en accessoires).

Je hebt een uitvoerende en coördinerende rol en je bent als Interieuradviseur verantwoordelijk voor je eigen werk. Als Interieuradviseur ben je communicatief vaardig, representatief, creatief, accuraat en deskundig. Je hebt een commerciële en professionele instelling en bent gericht op het verlenen van diensten en services aan de klant. Je werkt zelfstandig binnen de gegeven taakstelling vanuit de organisatie en je stemt jouw werkzaamheden af met collega's, overlegt en geeft instructies aan de medewerkers en derden. Als Interieuradviseur krijg je instructies van je leidinggevende en voer je regelmatig overleg met hem of haar.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding interieuradviseur leer je 3D ontwerpen maken, die je kan omzetten in tekeningen of maquettes. Je krijgt kleuren- en materialenleer en je traint je ruimtelijk inzicht. Advies- en verkoopgesprekken met klanten horen ook bij de opleiding tot interieuradviseur. Verder ga je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap volgen

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent op de hoogte van de laatste trends op het gebied van interieur. Je bent goed in het maken van ontwerpen, gesprekken voeren met en adviseren van klanten.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Amsterdam - HMC Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Haarlem - ROC Nova College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Rotterdam - HMC Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL
Zutphen - Aventus Vormgeving BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.