Allround lasser

Richting binnen: Metaalbewerken

MBO-opleiding
25287
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround lasser kan je werken in verschillende sectoren. Bij de metaalproducten- en machine-industrie, maar ook in de carrosseriebouw of elektrotechniek. Je werkt op de afdeling productie binnen het bedrijf zelf en op locatie.

Je krijgt opdrachten van je leidinggevende. Je voltooit de opdrachten zelf of als onderdeel van een team. Nadat je de werkopdracht hebt gekregen ga je kijken wat je allemaal nodig hebt om de taak te voltooien. Welke machines, welke gereedschappen en andere spullen. Vervolgens stel je die goed in en af, zodat je kunt beginnen.
Je bewerkt en vervormt metaal handmatig en machinaal. Daarbij gebruik je technieken als verspaning, zagen, boren en snijbranden. Dan las je de verschillende stukken aan elkaar. Wanneer dat klaar is ga je aflassen, waarbij je bijvoorbeeld schuurt, vijlt en de lasnaden afbraamt.
Het grootste verschil met de basislasser, is dat de lasser allround ook beginnende werknemers begeleidt. Het is daarbij de bedoeling dat je jouw kennis op hen overbrengt en, behalve je eigen werk, ook hun werk naloopt.
Zit het werk erop, dan vul je formulieren en het logboek in en laat je de werkplek schoon achter.
Bij al je werkzaamheden en taken let je op de veiligheid. Je gebruikt bijvoorbeeld een lasbril of –masker, veiligheidshandschoenen of draagt beschermende kleding.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alles over de benodigde gereedschappen, materialen en machines die jij tegen gaat komen in je toekomstige werk als allround lasser. Je leert hoe constructies moeten geworden monteerd en leert daarnaast ook alles over het geven van begeleiding aan bijvoorbeeld collega's.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als allround lasser is het belangrijk dat je werk van goede kwaliteit levert, ook onder druk. Om dat te kunnen heb je enig ruimtelijk inzicht nodig en moet je geconcentreerd en nauwkeurig werken. Daarnaast moet je jezelf begrijpelijk kunnen maken bij het begeleiden van de beginnende collega’s.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Drachten, Leeuwarden - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Terneuzen, Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.