Eerste monteur service en onderhoud gasturbines

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Eerste Monteur Gastturbines kun je gaan werken bij (afdelingen van) bedrijven die vliegtuigmotoren onderhouden, bijvoorbeeld op een luchtmachtbasis of bij een luchtvaartmaatschappij. Maar je kunt ook gaan werken in energie- en warmtekrachtcentrales of op boorplatforms voor olie- en gaswinning op zee.

Wat is een gasturbine?
Een gasturbine is een apparaat dat brandstof omzet in een andere vorm van energie, bijvoorbeeld beweging, warmte of elektriciteit. Maar gasturbines worden ook gebruikt in helikopters en schepen en als straalmotor voor vliegtuigen. Zonder gasturbines zou vliegen en varen dus weer een stuk primitiever worden. Gasturbinemonteurs zorgen ervoor dat al die turbines goed en veilig blijven draaien.

Je werkt meestal op locatie bij de klant. Daar verricht je inspecties en onderhoud aan gasturbines en/of daaraan gekoppelde systemen. Je verhelpt eventuele storingen en waar nodig maak je aanpassingen aan de systemen en vervang of repareer je onderdelen. Het is heel nauwkeurig werk waarbij je een grote verantwoordelijkheid hebt, onder meer voor de veiligheid. Daar moet je goed mee kunnen omgaan.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding wordt alles behandeld omtrent de gasturbines. Essentiele vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld veiligheid, die altijd voorop staat. Daarnaast krijg je lessen over het plegen van onderhoud en het inspecteren, reinigen en repareren van eventuele gasturbines. Alle aspecten van het toekomstige werk komen terug binnen de opleiding, om jou voor te bereiden op het échte werk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,00.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

 • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een echte leider en neemt graag het voortouw. Daarnaast ben je altijd flexibel ingesteld, waardoor je geen problemen hebt met wisselende werkplekken of diensten. Je hebt een affiniteit met werktuigkunde en wilt graag aan de slag binnen de techniek m.b.t. de luchtvaart.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Heel Nederland - EDUmatch BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.