Mechatronicus (Machinebouw mechatronica) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Ns het afronden van de opleiding Mechatronicus kun je gaan werken bij bedrijven die actief zijn in de industriŽle automatisering. In dit vak werk je elke dag met de hard- en software die je voor industriŽle automatisering nodig bent. Je kunt aan de slag in een bedrijf of als zelfstandig ondernemer. Je kunt bijvoorbeeld een leidinggevende functie krijgen, of je werkt als onderhouds- of servicetechnicus.

Als mechatronicus los je mechatronische problemen op van verschillende machines en apparatuur. Je combineert een beetje techniek, werktuigbouwkunde en elektronica met elkaar. Je werkt ontwerpen uit voor mechatronische producten, zodat deze makkelijk te hanteren zijn. Daarnaast ben je creatief en oplossingsgericht ingesteld om problemen zo goed mogelijk op te lossen. Je geeft leiding over een aantal collegaís en je controleert of de werkzaamheden goed en nauwkeurig verlopen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 Ä 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit Ä 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen