Werkvoorbereider fabricage

Richting binnen: Werkvoorbereiden/uitvoeren

MBO-opleiding
25122
3 tot 4 jaar
BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als werkvoorbereider fabricage kan je aan de slag bij een bedrijf dat technische producten maakt in een werkplaats. Dat kan in verschillende sectoren. Zo kan je onder anderen werken in de metaalindustrie of machinebouw, maar ook in de automatisering.

Tijdens je werkzaamheden ben je de rechterhand van de projectleider en je hebt als zodanig een adviserende en organiserende rol. Wat je veel doet is berekeningen maken. Je maakt planningen en berekent wat ervoor nodig is om het project binnen de tijd af te ronden. Je bepaalt daarbij de noodzakelijke inzet van machines, materialen en mensen en zorgt ervoor dat de juiste spullen beschikbaar zijn.
Naar aanleiding van je calculaties stel je offertes op. Daarin neem je de kostprijzen van de verschillende gebruikte materialen en producten mee, maar ook de door jouw geplande looptijd van de opdracht. Je houdt eveneens rekening met de wensen van de klant. Nu en dan heb je daarbij ook contact met de afnemer. Als de offerte klaar is, controleert je leidinggevende hem.

Een ander deel van je werk is het zorgen voor en begeleiden bij een zo goed mogelijk draaiend productieproces. Hierbij help je collega’s bij technische problemen of moeilijkheden bij de productie. Ook doe je naberekeningen en overleg je met medewerkers en leidinggevenden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding zijn er verschillende onderdelen die jij onder de knie moet krijgen voordat de echte start binnen het werkveld begint! Denk hierbij aan vakken zoals administratie waarbij je leert hoe offertes worden opgesteld. Daarnaast leer jij hoe de planningen opgesteld moeten worden en hoe bestellingen geplaatst moeten worden. Je leert veel verantwoordelijkheid kennen, naast de machines, materialen en mensen die nodig zijn om de producten te maken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als werkvoorbereider fabricage is het belangrijk dat je goed kunt organiseren en plannen. Daarnaast werk je nauwkeurig, maar probeer je wel de kosten te drukken. Om die twee succesvol met elkaar te verenigen heb je flink wat vakkennis nodig.
Ook is het belangrijk dat je problemen kunt signaleren en oplossen en dat je goed kunt samenwerken en overleggen, omdat je veel contact hebt met de verschillende afdelingen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Drachten Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Nieuwegein - Tech College BOL BBL
Veghel - ROC de Leijgraaf BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.