Allround make-up and hair artist

Richting binnen: Allround Grimeur

MBO-opleiding
25692
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een allround make-up and hair artist is iemand die vooral achter de schermen werkt in de toneel, opera en filmwereld. Als allround make-up and hair artist is het ook mogelijk dat je een eigen bedrijf opstart.

Als allround make-up and hair artist kun je het gezicht van mensen vervormen (brandwonden, blaren) of juist verfraaien met make-up en opzetstukken. Ook pas je make-up op een speciale manier toe. Er worden soms zelfs protheses gemaakt voor valse stukken zoals een kaak of een neus enz. Deze moeten volledig passend gemaakt worden op het gezicht van de acteur of actrice. Hiervoor moet er eerst een afdruk worden gemaakt van het gezicht. Dan kan de prothese geboetseerd worden. Jij zorgt er dus voor dat grime, haarkappen en kledij de acteur/actrice hun rol geloofwaardig kunnen brengen. Verder maak je ook hoe je haarwerken (haar, baarden en snorren) moet maken en behandelen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding tot allround grimeur leer jij alle fijne kneepjes van dit creatieve vak. Door middel van de verschillende stijlen die je leert maak jij straks de mooiste creaties. Denk hierbij aan technieken zoals: special fx, aitbrush en bodypainting. Ook leer je kapperstechnieken. Haar en pruiken kunnen namelijk een belangrijk onderdeel zijn van het karakter dat jij vormgeeft.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,00.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief en vindt het geweldig om iets te creeëren. Daarnaast werk je nauwkeurig en kun jij je goed houden aan de opdracht. Het is namelijk belangrijk dat de grime past bij het verhaal dat verteld moet worden.

Soortgelijke opleidingen

Er zijn gerelateerde opleidingen beschikbaar. Klik op een opleiding om te kijken welke scholen deze aanbieden en vraag ook van deze opleidingen informatie aan.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.