Assistant Fashion Tailor

Richting binnen: Medewerker Mode/Maatkleding

MBO-opleiding
25684
2 tot 4 jaar
BOL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Assistant Fashion Tailor kun je werk vinden bij bedrijven/ateliers die zich bezighouden met confectiemaatkleding, kledingreparatie of het aanpassen van kleding. Daarnaast kun je ook terecht bij een reconditioneringsbedrijf óf je gaat als zelfstandig ondernemer aan de slag.

EenAssistant Fashion Tailor houdt zich met van alles bezig op het gebied van mode en trends binnen de kledingbranche. Je vertaalt ontwikkelingen in de markt naar kledingproducten en onderzoekt de bijbehorende patroon- en naaitechnische verwerkingen voor het product. Verder ben je bezig met de planning, werkverdeling onder de medewerkers en geef je instructies aan medewerkers.

Opleidingsinhoud

Tijdens je opleiding leer je alles over het werken met allerlei verschillende stoffen. Je leert hoe planningen worden opgesteld en hoe leiding moet worden gegeven aan je collega’s. Naast de modevakken leer je ook onderdelen zoals het bijhouden van financiële administratie en hoe je marketing het beste toepast in je toekomstige werk. De verschillende technieken die je nodig hebt bij het patroontekenen en bijvoorbeeld het naaien en persen worden ook behandeld om jou zo goed mogelijk voor te bereiden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een grote affiniteit met mode en fashion en bent creatief ingesteld. Daarnaast vind je het leuk om binnen een team samen te werken en zorgvuldig als het gaat om je werk. Klantvriendelijkheid is iets wat voor jou vanzelfsprekend en is en daarnaast heb je een ondernemende houding.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.