Fashion Tailor

Richting binnen: Medewerker Mode/Maatkleding

MBO-opleiding
25686
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Fashion Tailor kun je werk vinden bij bedrijven of ateliers die zich bezighouden met confectiemaatkleding, kledingreparatie of het aanpassen van confectie. Daarnaast kun je ook terecht bij een reconditioneringsbedrijf óf je gaat als zelfstandig ondernemer aan de slag

DeFashion Tailor zorgt voor een optimaal productieproces binnen de afdeling en het bedrijf. Je bent het gezicht van de afdeling of het bedrijf. Je bent verantwoordelijk voor het aantrekken, selecteren en aanstellen van personeel. Daarnaast volg je de marktontwikkelingen en trends op het gebied van mode en maatkleding en je ziet omzetkansen om op in te spelen. Verder zorg je voor bekendheid van het product bij de juiste doelgroep. Je moet bij je werkzaamheden altijd rekening houden met de geldende veiligheidsregels en de arbo-eisen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de benodigdheden bij het maken van kleding. Je leert planningen maken en de verkoop aspecten die bij het beroep horen. Daarnaast worden je leiderschapskwaliteiten verder ontwikkeld om later alles uit je team te kunnen halen. Je leert verschillende technieken die nodig zijn om kleding te maken en leert verschillende soorten stoffen kennen. Hoe deze worden toegepast en worden gebruikt tijdens de werkzaamheden is een belangrijk aspect van de opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,00.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief, gaat altijd zorgvuldig te werk en weet altijd de rest van je team te motiveren om het beste resultaat mogelijk te behalen. Daarnaast heb je een affiniteit met mode en kleding en heb je veel interesse om verschillende soorten technieken onder de knie te krijgen om de beste kleding te kunnen maken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.