Coördinator buurt, onderwijs en sport

Richting binnen: Sport en Bewegen

MBO-opleiding
25411
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als sport- en bewegingscoördinator/Buurt-Onderwijs-Sport (BOS) kun je werk vinden bij scholen, gemeenten, adviesorganisaties of bij sportraden.

Sportiviteit, motivatie en coördinatie staan centraal binnen dit beroep. Je werkt als sport- en bewegingscoördinator/BOS-medewerker vanuit een organisatie die gericht is op buurt, onderwijs of sport. Je voert verschillende projecten uit en coördineert deze. Het doel hierbij is om personen en (doel)groepen te activeren en te stimuleren door ze te laten bewegen. Je motiveert ze dus om actief te zijn én natuurlijk te blijven! Het gaat om projecten waarbij je bijvoorbeeld de sportaanbieders in een stad of wijk beter op elkaar aan laat sluiten, maar natuurlijk ook om het organiseren van bijvoorbeeld een sportevenement of –toernooi. Binnen het onderwijs bestaat jouw taak uit het geven van lessen (bewegingsonderwijs) onder begeleiding van een leraar. Je bekijkt eerst wat het probleem is en maakt vervolgens een plan van aanpak. Ook ben jij degene die verantwoordelijk is voor de uitvoering van dit plan.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je jouw leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen om zo het beste uit jezelf en je werk te kunnen halen. Je leert hoe een plan van aanpak wordt opgesteld en aan welke eisen dit moet voldoen. Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor het opstellen van verschillende sport- en bewegingsprogramma’s die je later ook gebruikt in je werk. Je leert hoe verschillende projecten moeten worden uitgevoerd en hoe jij deze het beste kan coördineren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een fit type en doet niets liever dan sporten. Bewegen is voor jou vanzelfsprekend en iets dat je graag doet. Je bent een leider in hart en nieren en beschikt over een ondernemende instelling.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC TOP - Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Astrum College BOL BBL
Arnhem, Ede - ROC A12 BOL BBL
Assen, Emmen - Drenthe College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Ede - Dulon College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.