Zadkine

Buurtsportcoach

Richting binnen: Sport en Bewegen

MBO-opleiding
25909
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Buurtsportcoaches hebben de taak om meer mensen te laten sporten en bewegen in de buurt. Ze leggen verbinding tussen aanbieders van sport en gezondheidszorg, welzijn, kinderopvang, jeugdzorg en onderwijs.

Sportiviteit, motivatie en coördinatie staan centraal binnen dit beroep. Je voert verschillende projecten uit en coördineert deze. Het doel hierbij is om personen en (doel)groepen te activeren en te stimuleren door ze te laten bewegen. Je motiveert ze dus om actief te zijn én natuurlijk te blijven! Het gaat om projecten waarbij je bijvoorbeeld de sportaanbieders in een stad of wijk beter op elkaar aan laat sluiten, maar natuurlijk ook om het organiseren van bijvoorbeeld een sportevenement of –toernooi. Binnen het onderwijs bestaat jouw taak uit het geven van lessen (bewegingsonderwijs) onder begeleiding van een leraar. Je bekijkt eerst wat het probleem is en maakt vervolgens een plan van aanpak. Ook ben jij degene die verantwoordelijk is voor de uitvoering van dit plan.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je jouw leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen om zo het beste uit jezelf en je werk te kunnen halen. Je leert hoe een plan van aanpak wordt opgesteld en aan welke eisen dit moet voldoen. Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor het opstellen van verschillende sport- en bewegingsprogramma’s die je later ook gebruikt in je werk. Je leert hoe verschillende projecten moeten worden uitgevoerd en hoe jij deze het beste kan coördineren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een fit type en doet niets liever dan sporten. Bewegen is voor jou vanzelfsprekend en iets dat je graag doet. Je bent een leider in hart en nieren en beschikt over een ondernemende instelling.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar, Purmerend - ROC Horizon College BOL BBL
Assen, Emmen - Drenthe College BOL BBL
Ede - Dulon College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Koog aan de Zaan - Regio College BOL BBL
Oss - Koning Willem I College BOL BBL
Rotterdam-Hoogvliet - Zadkine BOL BBL
Velp - Astrum College BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.