Zadkine

Leefstijlcoach

Richting binnen: Sport en Bewegen

MBO-opleiding
25910
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Leefstijlcoach kun je verschillende functies uitvoeren binnen de sportbranche, maar ook op maatschappelijk vlak. Denk hierbij aan functies zoals verenigingsmanager, teammanager, bedrijfsleider, accommodatiemanager, etc.

Als leefstijlcoach ondersteun je mensen om in hun dagelijks leven zelf betere keuzes te maken, gericht op de belangrijke pijlers: voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap. Het belangrijkste kenmerk van een leefstijlcoach, is dat zijn of haar aanpak coachen als grondslag heeft. Sport is je passie en regelen en organiseren kun je als de beste. Als leefstijlcoach houd je je met allerlei zaken bezig, zowel coördinerend als uitvoerend.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding komen verschillende onderdelen aan bod. Je leert onder andere begeleiding geven en leiding geven. Daarnaast word je getraind om mensen goed te kunnen motiveren en is sport een essentieel onderdeel van de opleiding. Je gaat bezig met verschillende sporten en leert ook hoe deze kunnen worden ingezet in je toekomstige werk. Je leert hoe je goed binnen een team aan de slag kunt en je organisatie vaardigheden worden volop ontwikkeld tijdens de studie.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent sportief, let altijd op je gezondheid en tijdens het sporten ben jij het gelukkigst. Je wilt graag werken binnen een werkveld waar je hier mee bezig kunt en bent sociaal. Je communicatieve vaardigheden zijn goed en daarnaast ben je gemotiveerd om aan de slag te gaan!

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Assen, Emmen - Drenthe College BOL BBL
Assen, Groningen - Alfa College BOL BBL
Ede - Dulon College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Hoofddorp - ROC Nova College BOL BBL
Oss - Koning Willem I College BOL BBL
Rotterdam-Oost - Zadkine BOL BBL
Velp - Astrum College BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.