Coördinator sportinstructie, training en coaching

Richting binnen: Sport en Bewegen

MBO-opleiding
25414
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als sport- en bewegingscoördinator- trainer/coach kun je werk vinden bij sportverenigingen, fitnesscentra, buitensportondernemingen, defensie en bij sport- en bewegingscentra.

Als trainer/coach zijn jouw voornaamste taken het verzorgen, voorbereiden, uitvoeren en evalueren van trainingen en lessen op het gebied van sport en beweging. Het kan hierbij om verschillende doelgroepen gaan. Dit kunnen ouderen zijn, mensen met een beperking, mensen met bepaalde fysieke klachten, een chronische aandoening of getalenteerde sporters die spelen op competitief- of topsportniveau.

Jij stimuleert en adviseert de sporters over de mogelijkheden en je begeleidt minder ervaren collega’s en/of stagiaires. Daarnaast zet je (nieuwe) activiteiten op en zorgt dat deze goed worden uitgevoerd. Je helpt en denkt mee om nieuwe deelnemers te werven en je onderhoud contacten met bedrijven en organisaties die iets voor jouw club, vereniging of bedrijf kunnen betekenen. Ook denk je mee over de plannen voor de lange termijn.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Coördinator sportinstructie, training en coaching zul je leren activeren, organiseren, coachen en stimulerend leiding geven. Daarnaast leer je ook trainingen voor te bereiden en hoe je verschillende opzetten kunt gebruiken. Naast deze vakken volg je ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een sportief type, dit geef je dan ook graag door aan andere mensen. Organisatorisch zit het bij jouw ook wel goed, aangezien jij je eigen lessen, toernooien, wedstrijden en evenementen zal gaan organiseren.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC TOP - Amsterdam BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Gouda, Leiden, Zoetermeer - mboRijnland BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Harderwijk, Zwolle - Landstede BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Koog aan de Zaan - Regio College BOL BBL
Roosendaal - Curio BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.