EDUmatch

Gezel dekvloerenlegger

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Gezel Dekvloerenlegger kun je aan de slag in kleine, middelgrote en grote bedrijven binnen de vloerensector van de afbouwbedrijfstak. Je voert werkzaamheden uit voor diverse opdrachtgevers binnen de woningbouw, utiliteitsbouw, nieuwbouw en renovatie.

Je werkzaamheden zijn meestal binnen, op wisselende locaties en in ruimten waar specifieke eisen gesteld worden aan de slijtvastheid en druksterkte van de vloer, bijvoorbeeld kelders, bergingen en natte ruimten.

Naast het aanbrengen en afwerken van cementgebonden dekvloeren weet je ook hoe je een vloer moet opmeten, tekeningen lezen en reparaties uitvoeren. Ook houd jij je bezig met het inspecteren van het werk en het zoeken naar oplossingen bij problemen. Als Gezel Dekvloerenlegger Cementvloeren houd je ook van regelen. De organisatie van het werk ligt namelijk in jouw handen. Voor het leggen van cementvloeren werk je zowel individueel als in teamverband. Je hebt te maken met o.a. je leidinggevende, je collega’s, de opdrachtgever, de klant, de uitvoerder, het bedrijfsbureau maar ook met medewerkers uit andere disciplines of bewoners.

Opleidingsinhoud

Om de perfecte dekvloer te leggen moet je van goeden huize komen. Gelukkig leer jij tijdens de opleiding gezel dekvloerenlegger alles over dit prachtige vak. Zo leer je werken met verschillende grondstoffen die gebruikt worden en hoe je deze kunt mengen, kleuren en afwerken. Het leiding geven aan een team komt ook aan bod, net zoals het leren van herstelwerkzaamheden.

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als gezel dekvloerenlegger geef je leiding aan mensen en leid je nieuwe mensen op. Je moet daarom dus beschikken over goede sociale vaardigheden. Er wordt tevens van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken en nauwkeurig te werk gaat.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.