EDUmatch

Gezel dekvloerenlegger

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Gezel Dekvloerenlegger kun je aan de slag in kleine, middelgrote en grote bedrijven binnen de vloerensector van de afbouwbedrijfstak. Je voert werkzaamheden uit voor diverse opdrachtgevers binnen de woningbouw, utiliteitsbouw, nieuwbouw en renovatie.

Je werkzaamheden zijn meestal binnen, op wisselende locaties en in ruimten waar specifieke eisen gesteld worden aan de slijtvastheid en druksterkte van de vloer, bijvoorbeeld kelders, bergingen en natte ruimten.

Naast het aanbrengen en afwerken van cementgebonden dekvloeren weet je ook hoe je een vloer moet opmeten, tekeningen lezen en reparaties uitvoeren. Ook houd jij je bezig met het inspecteren van het werk en het zoeken naar oplossingen bij problemen. Als Gezel Dekvloerenlegger Cementvloeren houd je ook van regelen. De organisatie van het werk ligt namelijk in jouw handen. Voor het leggen van cementvloeren werk je zowel individueel als in teamverband. Je hebt te maken met o.a. je leidinggevende, je collega’s, de opdrachtgever, de klant, de uitvoerder, het bedrijfsbureau maar ook met medewerkers uit andere disciplines of bewoners.

Opleidingsinhoud

Om de perfecte dekvloer te leggen moet je van goeden huize komen. Gelukkig leer jij tijdens de opleiding gezel dekvloerenlegger alles over dit prachtige vak. Zo leer je werken met verschillende grondstoffen die gebruikt worden en hoe je deze kunt mengen, kleuren en afwerken. Het leiding geven aan een team komt ook aan bod, net zoals het leren van herstelwerkzaamheden.

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als gezel dekvloerenlegger geef je leiding aan mensen en leid je nieuwe mensen op. Je moet daarom dus beschikken over goede sociale vaardigheden. Er wordt tevens van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken en nauwkeurig te werk gaat.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.