Schilder

Richting binnen: Medewerker Schilderen

MBO-opleiding
25589
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker schilder kun je aan de slag bij bedrijven in de schilders- en onderhoudssector. Je voert werkzaamheden uit voor verschillende opdrachtgevers uit onder meer de woningbouw, renovatie, verbouw en het vastgoedonderhoud.

Je houdt je bezig met het uitvoeren van onderhoudschilderwerk en nieuwbouwschilderwerk zowel binnen als buiten. Je werkzaamheden bestaan uit het voorbehandelen van ondergronden, verfsystemen aanbrengen, beglazingssystemen plaatsen, wanden afwerken, etc. Het kan voorkomen dat een ruit moet worden vervangen, of dat er een wand moet worden behangen. Soms zul je op de werkplaats werkzaam zijn, maar meestal ben je op locatie aan het werk. Je voert je werkzaamheden uit onder begeleiding of in teamverband.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden de basistechnieken behandeld die je nodig hebt voor het toekomstige beroep. Tijdens de lessen word je geïntroduceerd aan verschillende soorten verf en leer jij alles over de toepassing hiervan. De effecten die je in de gaten moet houden bijvoorbeeld. Naast het schilderen heeft jouw beroep later meerdere taken zoals het inzetten van ruiten of bijvoorbeeld behangen. Deze onderdelen komen aan bod binnen de opleiding. De apparaten en gereedschappen die jij moet gebruiken later komen ook naar voren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je zult zowel in teamverband als zelfstandig kunnen werken. Aangezien je ook buiten werkzaam kunt zijn, moet je je goed kunnen aanpassen aan weersomstandigheden. Soms werk je op hoogte, natuurlijk is het dan belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt. Je kunt snel aan je werkomgeving wennen. Je hebt gevoel voor kleuren. Schilderen vraagt om zorgvuldigheid, je moet heel zorgvuldig kunnen werken. Verder ben je in staat om milieubewust en veilig te werken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Assen - Drenthe College BOL BBL
Beek - Vista College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Geldermalsen - ROC Rivor BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Gorinchem, Rotterdam - Hoornbeeck College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Hengelo, Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Mierlo - ROC Ter AA BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Schiedam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - Nimeto Utrecht BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL
Zutphen - Aventus Afbouw BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.