Allround signmaker

Richting binnen: Signmaker

MBO-opleiding
25213
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

‘Sign’ is het Engelse woord voor teken. Als allround signmaker ben je bezig met visuele communicatie. Je kunt werken bij bijvoorbeeld een reclame- of beletteringsbedrijf. Je bewerkt en ontwerpt reclameopdrachten. Dit doe je met behulp van computerprogramma’s.

Wanneer je de opleiding Medewerker Sign hebt gevolgd kun je reclameopdrachten voor bijvoorbeeld autoreclame, gevelreclame, reclamezuilen, posters, banners, vlaggen, kleding, tekst- en naamplaten digitaal maken en bewerken. Deze opdrachten voor je zelfstandig uit. Daarnaast geef je leiding aan een je collega’s. Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van een idee of concept van je opdrachtgever.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je kunt beletteren, graveren en hoe je lichtreclame maakt. Je leert daarnaast hoe je klantencontact het beste kunt behouden en hoe je je verkooptechnieken kunt verbeteren om zo het beste resultaat te boeken. Organiseren en boekhouden zijn onderdelen van de opleiding. Je gaat creatief aan de slag om jouw klanten zo tevreden mogelijk te maken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief en hebt een affiniteit met het ontwerpen en designen van producten. Je hebt goede leiderschapskwaliteiten en kunt mensen aansturen en motiveren wanneer dit nodig is. Daarnaast ben je een ondernemend persoon die altijd het beste uit zichzelf en zijn/haar werk wil halen. Je hebt een vlotte babbel en weet mensen altijd vriendelijk te benaderen om zo een praatje te kunnen maken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Drachten - ROC Friese Poort BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Harderwijk - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL
Utrecht - Nimeto Utrecht BOL BBL
Winschoten - Noorderpoort BOL BBL
Zwolle - Cibap vakschool BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.