EDUmatch

Restauratiestukadoor modelleren (Restauratiestukadoor) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je bent als Restauratiestukadoor Modelleren werkzaam in kleine, middelgrote en grote bedrijven binnen de afbouw. Je voert jouw werkzaamheden uit voor diverse opdrachtgevers in met name de renovatie/restauratie en daarnaast in de woningbouw en utiliteitsbouw, zowel in onderhoudssituaties als bij nieuwbouw (gericht op nieuw, decoratief stukadoorswerk). Je werkt op wisselende, vaak unieke locaties. Je kan zowel worden ingezet aan het begin van een restauratietraject als tijdens reeds in gang gezette werkzaamheden, waarbij een beroep wordt gedaan op jouw deskundigheid.

Als Restauratiestukadoor Modelleren voer je restauraties en decoratief stukadoorwerk zowel binnen (restaureren/decoreren van wanden en plafonds) als buiten (aan gevels) uit en moet je hierbij rekening houden met de kwetsbare staat van gebouwen, weersomstandigheden en het werken op hoogte.

Je werkt veelal individueel (bij restauratieplan), maar kan bij het uitvoerende werk ook in teams worden ingezet. Je hebt te maken met o.a. jouw leidinggevende, opdrachtgever/klant, monumentenzorg, externe deskundigen, (interieur)architect, uitvoerder, projectleider, restauratiestukadoor ontwerpen, stukadoors, onderaannemers, bedrijfsbureau, medewerkers uit andere disciplines (bv. schilders) en andere personen zoals bewoners. Dit is afhankelijk van de werkomstandigheden (restauratiewerk of nieuw werk, groot of klein project, utiliteit of woningbouw).

Belangrijk is dat jij je bedrijf op goede wijze vertegenwoordigt, je goed kan samenwerken, goed kan communiceren en jij je kan verplaatsen in de wensen en eisen van de klant. Door jouw gedrevenheid ben jij in staat om de achtergronden en oorzaken van restauratieobjecten te doorgronden zodat de restauratieplannen op zo volledig mogelijke gegevens kunnen worden gebaseerd. Je bent kwaliteit-, resultaat- en oplossingsgericht en bent in staat om flexibel om te gaan met de verschillende omstandigheden waarin je werkt en waarmee je wordt geconfronteerd. Je houdt nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied bij en past deze toe. Daarnaast werk je nauwkeurig en zorgvuldig en houd je bij het verrichten van de werkzaamheden rekening met de normen van de restauratie-ethiek. In je werk zijn de regels met betrekking tot de veiligheid, arbo en milieu van groot belang in deze sector. Je moet je dus te allen tijde aan de voorgeschreven arbo-, milieu- en veiligheidsvoorschriften houden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.