Asfaltafwerker

Richting binnen: Vakman Afsvalt

MBO-opleiding
25093
2 tot 3 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Asfaltafwerker verricht je je werkzaamheden in de sector grond-, water- en wegenbouw. Je bent werkzaam in kleine, middelgrote of grote bedrijven. Deze bedrijven hebben als belangrijkste activiteit de aanleg en onderhoud van wegen en specifieke toepassingen van asfalt. Je opdrachtgevers bestaan uit overheidsinstellingen, particulieren en het particuliere bedrijfsleven.

Als Asfaltafwerker ben je actief betrokken bij de aanleg van wegen in en buiten steden, bouwterreinen of op een vaste locatie. Je maakt hierbij deel uit van een asfaltploeg en werkt veel met asfaltafwerkmachine en de bijbehorende walsen. Je werkzaamheden bestaan o.a. uit het bijwerken van randen, het egaliseren van asfalt met de hark, instructies geven aan chauffeurs van asfaltwagens, eenvoudig meet- en uitzetwerk, bedienen van een splitstrooier en asfaltwapening aanbrengen. Daarnaast voer jij een aantal werkzaamheden uit die vooraf gaan aan het spreiden van de asfaltlaag. Bij deze werkzaamheden heb je te maken met een direct leidinggevende, collega’s, machinisten, opdrachtgevers, uitvoerders, omwonenden, verkeer, en wet- en regelgevingen. Jij geeft de leiding aan de asfaltploeg. Bij de uitvoering van je werkzaamheden ben je vaak afhankelijk van het weer. Bij veel regen, sneeuw of vorst kun jij je werkzaamheden niet of nauwelijks uitvoeren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je niet alleen de nodige theoretische kennis, je gaat ook échte ervaring opdoen. Het vak is vooral te leren door te doen. Je leert verschillende machines te bedienen die nodig zijn tijdens de werkzaamheden en krijgt les over het toepassen van veiligheidsvoorschriften. Daarnaast leer je hoe walsen werken en welke hiervoor van belang zijn bij het aanleggen van asfalt.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent flexibel ingesteld en werkt graag in de buitenlucht. Werktijden die wisselend zijn, zoals het draaien van nachtdiensten is geen probleem voor jou. Daarnaast ben je altijd een teamplayer die samen het beste resultaat wil boeken met je team. Je bent verantwoordelijk en gaat altijd zorgvuldig te werk.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heerhugowaard - Regio College BOL BBL
Holten, Vroomshoop - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.