Balkman

Richting binnen: Vakman Afsvalt

MBO-opleiding
25094
2 tot 4 jaar
BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Balkman verricht je je werkzaamheden in de sector grond-, water- en wegenbouw. Je bent werkzaam in kleine, middelgrote of grote bedrijven bijvoorbeeld: overheidsinstellingen, particulieren en het particuliere bedrijfsleven. Deze bedrijven hebben als belangrijkste activiteit de aanleg en onderhoud van gesloten verhardingen en specifieke toepassingen van asfalt. Je werkzaamheden vinden plaats op bouwterreinen, op wegen in en buiten steden, of op een vaste locatie waardoor je te maken hebt met omwonenden, voorbijgangers en verkeer.

Als Balkman ben je actief betrokken bij de aanleg van wegen. Je maakt hierbij deel uit van een asfaltploeg en werkt veel samen met andere leden van de asfaltploeg. Je bedient samen met de machinist de asfaltafwerkmachine. Bij afwezigheid van de Asfaltuitvoerder kun jij hem vervangen. Jij zorgt ervoor dat de asfaltlaag volgens specificaties en tekeningen wordt afgewerkt door de machine. Nadat de asfaltlaag is gelegd, zorg jij samen met de machinist voor de asfaltafwerkmachine zodat deze klaar is voor de volgende werkzaamheden en voor transport. Tijdens het asfalteren regel je stampmessen/trilbalk, spreidwormen, en asfaltaanvoer.

Je werkzaamheden bestaan uit het controleren van asfaltmengsel op samenstelling (visueel), ontmenging en temperatuur of de leverbon met het bestelde asfalt overeenkomt, of het werk volgens opdracht, veiligheids-, milieuvoorschriften en kwaliteitseisen wordt uitgevoerd. Je rapporteert aan je leidinggevende over onder andere de voortgang en de kwaliteit van het werk. Daarnaast richt je het werkterrein in en plaats, onderhoud en verwijder je verkeersafzettingen. Je werkt met diverse handgereedschappen en meetapparatuur. Als Balkman heb je meer verantwoordelijkheden dan de Asfaltafwerker. Bij de uitvoering van je werkzaamheden ben je vaak afhankelijk van het weer. Bij veel regen, sneeuw of vorst kun jij je werkzaamheden niet of nauwelijks uitvoeren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over asfaltwegen en hoe deze gemaakt worden. De machines die hierbij worden gebruikt worden uitgebreid behandeld zodat jij later in de toekomst met deze machines aan de slag kunt. Je leert hoe asfaltlagen worden gemaakt door middel van tekeningen en specificaties die jij opstelt. Hoe asfalt wordt samengesteld en welke bestandsdelen hiervoor nodig zijn is ook een onderdeel van de opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent handig en hebt een goed inzicht. Daarnaast ben je een echte teamplayer en waardeer je het werk wat je met een groep kunt neer zetten. Je hebt geen problemen met werken in de buitenlucht en bent verantwoordelijk ingesteld.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Heerhugowaard - Regio College BOL BBL
Holten, Vroomshoop - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.