Audicien (Audicien) (4)

Richting binnen: Audicien

MBO-opleiding
95181.
3 jaar
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Audicien werk je elke dag op verschillende plaatsen in het audiciensbedrijf. Je werk bijvoorbeeld in de werkplaats, in een aparte ruimte met speciale meetapparatuur (audiometrieruimte) en in de winkel. In de werkplaats voer je kleine reparaties aan gehoorapparaten en andere apparatuur uit. Soms kun je een apparaat niet zelf repareren en moet je het opsturen naar de leverancier. Je zorgt dan voor een goede verzending van het apparaat en een goede registratie van de problemen. Af en toe werk je niet passende oorstukjes bij.

In de audiometrieruimte onderzoek je wat de gehoorbeperking is van de cliŽnt. Je onderzoekt welke geluidssterktes en tonen de cliŽnt nog hoort, het richtinghoren en hoe goed hij spraak kan verstaan. Je bespreekt samen met de cliŽnt je bevindingen en wat je voor hem zou kunnen betekenen. Je moet altijd overwegen of je de cliŽnt zelf kunt en mag behandelen of dat je hem moet adviseren om eerst de Huisarts of Audioloog te bezoeken.

In de winkel heb je contact met de klant. Het is van belang dat je klantvriendelijk handelt en de klant goed voorlicht. Het is van belang dat je je goed inleeft in de situatie van de cliŽnt en geduldig bent. Om de cliŽnt goed te adviseren houd je de ontwikkelingen in je vakgebied bij. De gegevens van de cliŽnten moeten goed worden bijgehouden. Dit is nodig voor de zorgverzekeraars maar ook voor jezelf zodat je een goed behandelplan op maat kunt vaststellen.
Als Audicien weet je alles van mogelijke hulpmiddelen bij slechthorendheid. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn gehoorapparaten maar ook speciale telefoons, hoorbrillen, weksystemen en ringleidingen. Daarnaast meet de audicien heel precies hoe goed de cliŽnt nog kan horen. Hij kan hiervoor verschillende instrumenten gebruiken. Je moet goed weten hoe je deze instrumenten moet gebruiken en wat de meetuitkomsten betekenen. Als je meer ervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien tot bedrijfsleider.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 Ä 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit Ä 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen