Zadkine

Medewerker Juwelier

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Medewerker Juwelier werk je in een juweliersbedrijf; waar je vooral te vinden bent in de verkoopruimte. Als Medewerker Juwelier combineer je kennis van producten en de markt met mensenkennis, sociale vaardigheden, representativiteit en commercieel inzicht. Je hebt een scherp oog voor nieuwe trends en kan daarop inspelen.

Als Medewerker Juwelier heb je als vakman een uitvoerende rol. Je bent verantwoordelijk voor het aanpakken van de eigen werkzaamheden en voert deze werkzaamheden zelfstandig uit onder supervisie van de juwelier. Als Medewerker Juwelier controleer jij de kwaliteit van je eigen werk en leg je verantwoordelijkheid af aan de juwelier. Je werkt volgens bedrijfsregels en veiligheidsprotocollen en je schat zelf in wanneer jij je leidinggevende of collega’s moet raadplegen. Als Medewerker Juwelier heb je te maken met een hoog afbreukrisico, vanwege de hoge financiële en emotionele waarde van de producten in de winkel, je gaat daarom zorgvuldig met de producten om.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende essentiële onderwerpen over je toekomstige werk als medewerker juwelier. Je ontwikkelt kennis over de juweliersbranche tijdens de opleiding en krijgt vakken zoals marketing en verkoop. Het etaleren en zorgen voor een goed display is van belang als het gaat om een juwelierszaak en je leert dan ook alles wat jij moet weten voor de toekomst! Vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij de opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een échte verkoper en hebt een ondernemende instelling. Je bent klantgericht, hebt sociale vaardigheden en kunt goed samenwerken binnen een team. Daarnaast heb je een affiniteit met edelstenen en edelmetaal.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.