Zadkine

Juwelier

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het verkopen van juweliersartikelen is een van de belangrijkste taken in je werk als Juwelier. Je bent werkzaam in de juweliersbranche die voornamelijk bestaat uit zelfstandige ondernemers. Als Juwelier heb je veel contact met klanten die je adviseert over de laatste trends op het gebied van sieraden en horloges en de materialen die verwerkt zijn in deze producten. Als Juwelier heb je kennis van verschillende (edel)metalen, edelstenen, ontwerpen en design.

Omdat je veel te maken hebt met modetrends is het van belang dat je als Juwelier up-to-date blijft van de laatste ontwikkelingen. Als Juwelier heb je naast het contact met klanten dan ook veel contact met leveranciers, goud- en zilversmeden en collega-ondernemers. Je koopt sieraden en horloges in en verkoopt deze aan je klanten. Je bent verantwoordelijk voor de inrichting van de winkel en presenteert de artikelen op een aantrekkelijke wijze. Daarnaast beoordeel je de waarde van artikelen van klanten en voer je reparatiewerkzaamheden uit aan de sieraden en horloges.

Opleidingsinhoud

Ben jij dol op sieraden en ben je commcercieel? Dan is de opleiding tot juwelier echt iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je alles over de verschillende producten die je tegenkomt in een juwelier. Zo leer je hoe klokken en horloges werken, maar leer je ook alles over edelstenen en andere materialen. Omdat je als juwelier vaak als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, krijg je ook te maken met vakken als ondernemersvaardigheden en verkooptraining.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als Juwelier beschik je naast de productenkennis die je hebt ook over uitstekende sociale en contactuele eigenschappen, ben je commercieel ingesteld, representatief en beschik je over een goede mensenkennis. Omdat je als Juwelier vaak zelfstandig ondernemer bent beschik je over leidinggevende kwaliteiten waarmee jij je personeel stimuleert en motiveert.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.