Pianotechnicus

Richting binnen: Pianotechniek

MBO-opleiding
25663
2 tot 4 jaar
BOL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Pianotechnicus werk je zelfstandig of in en vanuit een pianotechnisch bedrijf. Je werkt zowel in de werkplaats van het bedrijf als bij klanten aan huis. Klanten zijn zowel particuliere klanten als muziekscholen, conservatoria, theaters en muziekcentra.

Je komt regelmatig bij de mensen thuis om hun piano of vleugel te onderhouden en te stemmen. Ook stem en onderhoud je piano’s en vleugels in muziekscholen, conservatoria, theaters en muziekcentra. Daarnaast repareer en reviseer je piano’s en vleugels. Dit laatste doe je voornamelijk in de werkplaats van het pianotechnisch bedrijf. Je adviseert klanten over het onderhoud en het stemmen van hun piano of vleugel. Ook adviseer je klanten over gewenste reparatie- en revisiewerkzaamheden en stel je hiervoor offertes op.

Opleidingsinhoud

De opleiding pianotechnicus is zeer uitgebreid. Zo leer je de verschillende onderdelen van de piano kennen, maar ook hoe je klanken analyseert zodat je weet wat er moet gebeuren. Daarnaast leer je reperaties uit te voeren.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je beschikt als Pianotechnici over een goed (muzikaal) gehoor en een behoorlijk technisch inzicht. Je bent in staat de eigen werkzaamheden efficiënt te plannen en uit te voeren. Je bent over het algemeen zelf verantwoordelijk voor de planning en de uitvoering van je werkzaamheden. Je houdt zelf de administratie bij van je werkzaamheden en kan je goed concentreren en flexibel inspelen op onverwachte situaties. Ook ben je sociaal vaardig en integer en heb je een commerciële attitude. Soms schakel je collega’s of andere deskundigen in. Dit kan zijn omdat je het (tijdelijk) te druk hebt, of omdat je voor een bepaalde reparatie specifieke expertise nodig hebt, waarover je zelf niet beschikt.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - HMC Amsterdam BOL BBL
Heel Nederland - EDUmatch BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.