Schoenhersteller

Richting binnen: Schoenhersteller

MBO-opleiding
25966
2 tot 3 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Heb je een passie voor schoenen en heb je graag contact met mensen? Dan is het beroep Schoenhersteller iets voor jou! Als Schoenhersteller kun je gaan werken in de werkplaats/winkel bij een Schoenmaker.

Voor dit beroep moet je een commerciële instelling hebben. Als Schoenhersteller heb je een ambachtelijk beroep. Je werkzaamheden zijn divers. Je repareert onderwerk, de schacht en het binnenwerk van schoenen. Moeilijke reparaties zijn voor jou echt een uitdaging. Je werkt met verschillende materialen zoals leer, kunststof en rubber. Voor het repareren van schoenen maak je ook gebruik van diverse machines zoals poets-, naai- en schuurmachines en handgereedschap zoals een mes en een leest. Deze machines en gereedschappen weet je goed te onderhouden. Verder wordt er van je verwacht dat je de klanten goed voorlicht. Als een klant vraagt of zijn schoenen gerepareerd kunnen worden, beoordeel jij of dat nog de moeite waard is. Je geeft de klant advies en een indicatie van de kosten. Klantencontact is dan ook een belangrijk onderdeel van het vak. Je moet dus beschikken over goede communicatieve vaardigheden én vakkennis. Als schoenhersteller werk je vaak alleen of in een klein team.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende dingen. Je leert onder andere hoe je werkt met leer, het voornaamste materiaal dat je tegenkomst als schoenhersteller. Je gaat niet alleen met schoenen aan de slag, andere lederwaren zoals riemen en tassen horen ook bij het werk. Je onder andere omgaan met tassen en riemen. Daarnaast leer je alles over de gereedschappen die van toepassing zijn op je toekomstige beroep.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent geïnteresseerd in het maken en creëren van dingen. Ambachtelijk werk uitvoeren lijkt jou wel wat. Je kunt goed overweg met machines en installaties en kunt altijd zorgvuldig en netjes aan de slag gaan. Je bent geïnteresseerd in de verkoop en hebt goede communicatieve vaardigheden

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Heel Nederland - EDUmatch BOL BBL
Utrecht - MBO Amersfoort BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.