MBO Amersfoort

Tandtechnicus Kroon- en Brugwerk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Tandtechnicus Kroon- en Brugwerk werk je in een tandtechnisch laboratorium. Tandtechnische laboratoria zijn meestal zelfstandig gevestigde bedrijven, maar ook zijn verbonden aan een tandartsenpraktijk of aan een tandprothetische praktijk. Het laboratorium waar je werkt, werkt altijd in opdracht. De opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld tandartsen, tandprothetici, kaakchirurgen of orthodontisten.

Als Tandtechnicus Kroon- en Brugwerk werk je secuur, veilig en kostenbewust. Je handelt altijd volgens de voorgeschreven (kwaliteits)normen en de wetgeving, ook wanneer hij onder tijdsdruk werkt. Je bent je ervan bewust dat je een hoogwaardig werkstuk dient af te leveren aan de opdrachtgever (en dus patiŽnt) en toont de ambitie om een werkstuk te vervaardigen dat voldoet aan de eisen van functionaliteit, esthetiek en hygiŽne. Nauwkeurig werken is in je werk dan ook van groot belang. Daarnaast is het essentieel dat de jij je altijd houdt aan de opdrachtbon, bedrijfsprotocollen, fabrieksspecificaties en wetgeving. Je toont je bereid tot samenwerking en afstemming indien het werkstuk daarom vraagt. Daarnaast ben je klantgericht naar zowel opdrachtgever als in het directe contact met de patiŽnt. Wanneer de tandtechnische werkstukken niet voldoen aan de eisen van functionaliteit, esthetiek en hygiŽne en er niet volgens planning gewerkt wordt, kan dat tot gevolg hebben dat de opdrachtgever het tandtechnische werkstuk niet (op tijd) kan plaatsen in de mond van de patiŽnt. Het kan zijn dat (een groot deel van) het werk dan opnieuw gedaan moet worden.

Het werkaanbod in het tandtechnisch laboratorium is niet constant. Het verloopt in pieken en dalen omdat het laboratorium afhankelijk is van de opdrachten die binnenkomen. Als Tandtechnicus Kroon- en Brugwerk ben je daardoor genoodzaakt om flexibel in spelen op verschuivingen in de planning van de werkzaamheden. Je moet in staat zijn om een goede en duurzame professionele relatie op te bouwen met opdrachtgevers. Daarnaast dien je ook duidelijk te zijn over (on)mogelijkheden in de opdracht. Je dient met goede alternatieve voorstellen en adviezen te komen waar de opdrachtgever mee in kan stemmen.

Opleidingsinhoud

Je maakt verschillende kronen en bruggen en je leert hoe je deze vervaardigt. Het maken van delen van een implantaat is ook een belangrijk onderdeel binnen de opleiding. Je leert welke materialen en gereedschappen benodigd zijn bij het maken van bruggen en kronen en leert daarnaast tandtechnische basishandelingen uit te voeren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt onder tijdsdruk werken en werkt nauwkeurig. Je bent stressbestendig ingesteld en kunt goed samenwerken binnen een team. Daarnaast kun jij zelfstandig ook goed aan het werk.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.