MBO Amersfoort

Technisch Oogheelkundig Assistent

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Technisch Oogheelkundig Assistent werk je in een oogartsenpraktijk. Die kan onderdeel uitmaken van een ziekenhuis, maar het kan ook een op zichzelf staande oogartsenpraktijk zijn.

Als Technisch Oogheelkundig Assistent werk je zelfstandig aan oogheelkundige onderzoeken, zoals metingen en functieonderzoeken. Daarnaast verzorg je grotendeels zelfstandig de spreekuren en assisteer je de oogarts bij oogheelkundige ingrepen. Je maakt een verslag van je onderzoeksresultaten dat de oogarts ondersteunt bij de diagnosestelling of de behandeling van een patiŽnt.

Opleidingsinhoud

Wil jij alles leren over het menselijk oog, hoe het kijkt en welke afwijkingen er kunnen zijn en wat er dan voor nodig is om dat bij te stellen? Dan is de opleiding technisch oogheelkundig assistent echt iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om een goed oogheelkundig assistent te worden. Je leert hoe een spreekuur zou moeten verlopen, hoe je de resultaten hiervan verwerkt en welke onderzoeken hiervoor nodig zijn. Naast de standaard vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap krijg je ook vakken zoals medische kennis, optica en refractie.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

In je werk moet je goed kunnen omgaan met oogheelkundig (meet)instrumentarium, ICT-apparatuur (bijvoorbeeld geautomatiseerde patiŽntendossiers), planningssystemen, geautomatiseerde refractieapparatuur, digitale fotoapparatuur en imaging technieken. Ook het onderhouden van zowel interne als externe contacten behoort tot je werkzaamheden. Het gaat daarbij om contacten van medische en technische aard. Bij alle taken is het belangrijk dat je goed kunt omgaan met de patiŽnten en je collega's. Op die manier wordt de patiŽnt het snelst en prettigst geholpen. Als Technisch Oogheelkundig Assistent ben je nauwkeurig en zorgvuldig en ga je flexibel om met knelpunten. Daarnaast ben je stressbestendig, ga je tactvol om met patiŽnten en ga je zorgvuldig om met de privacy en gegevens van patiŽnten. Je kunt goed de juiste afwegingen maken en de juiste prioriteiten stellen.

Als Technisch Oogheelkundig Assistent werk je zelfstandig . Je bent daarbij zelf verantwoordelijk voor (de kwaliteit van) je eigen werkzaamheden. Bij het uitvoeren van kleine ingrepen en laserbehandelingen heb je als Technisch Oogheelkundig Assistent een ondersteunende rol. De oogarts is hierbij verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.