STC mbo college

Allround operationeel technicus

Richting binnen: Operationele Techniek

MBO-opleiding
25345
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround operationeel technicus werk je bijvoorbeeld in een elektriciteitscentrale of bij de afdeling ‘technische dienst’ van bijvoorbeeld ziekenhuizen of zwembaden. Ook kan je aan de slag bij onderhoudsbedrijven of de marine. Je werkt in de controlekamer, op de werkvloer en op locatie.

Het begint met de werkoverdracht. Daarbij neem je de werkzaamheden van de vorige dienst door. Aan de hand daarvan maak je een planning. Treedt die in werking, dan gebruik je verschillende machines. Meestal zijn die geautomatiseerd, maar soms bedien je ook delen handmatig. Naast dat je ze bedient, onderhoud je ze ook en voer je installatiewerkzaamheden uit. Dat doe je voornamelijk zelfstandig, maar je begeleidt ook een aantal werknemers. Je stuurt ze aan en probeert jouw kennis op hen over te brengen. Het kan ook zijn dat er wat mensen zijn van een ander bedrijf die je moet begeleiden.

Voor je begint met het onderhoud verzamel je informatie en leg je de benodigde spullen en gereedschappen klaar. Dan maak je een ronde langs de verschillende machines en je neemt monsters, doet metingen en neemt de meterstand op om te zien hoe goed de apparaten werken. Tijdens het onderhoud zorg je voor zo min mogelijk productie-uitval en andere schade. Stuit je op storingen of andere afwijkingen, dan verzin je verschillende oplossingen. Vervolgens test je of het werkt en aansluitend registreer je wat je hebt gedaan.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende aspecten die van belang zijn in je toekomstige beroep. Je leert hoe installaties moeten worden bedient en bewaakt. Daarnaast leer je ook hoe deze goed moeten worden onderhouden en hoe je het beste je medewerkers kunt begeleiden. Vakken als procestechniek, energietechniek en meet-en regeltechniek zullen worden gegeven om je zo voor te bereiden op het echte werk als allround operationeel technicus.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als allround operationeel technicus is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Doe je iets verkeerd, dan kan dat grote gevolgen hebben.
Er kunnen uiteenlopende problemen zijn met machines en allerhande storingen, waardoor het lastig is de juiste diagnose te stellen, je hebt dan ook flinke kennis van productieprocessen nodig om dit beroep goed te kunnen uitvoeren.
Verder moet je klantgericht zijn en op een verantwoordelijke manier werken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Beverwijk, Ijmuiden - ROC Nova College BOL BBL
Brielle, Rotterdam - STC mbo college BOL BBL
Delfzijl - Noorderpoort BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Leeuwarden - Friesland College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.