Firda (Friesland College)

Chemisch fysisch analist

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je bent als chemisch-fysisch analist breed inzetbaar, waardoor je bij verschillende bedrijven binnen verschillende sectoren aan de slag kunt. Denk aan bedrijven binnen de levensmiddelenindustrie, metaalindustrie, bij keuringsdiensten en cosmeticabedrijven. Maar ook kun je werk vinden bij een overheidsinstelling of laboratorium.

Een deel van je werkzaamheden bestaat uit productcontrole. Je onderzoekt of stoffen in bijvoorbeeld voedingsmiddelen, geneesmiddelen of make-up van goede kwaliteit zijn. Je onderzoekt de producten op aanwezigheid van schadelijke stoffen of ziekteverwekkende bacteriën. Heb je het onderzoek afgerond? Dan kijk je op welke manier de producten verbetert kunnen (en moeten) worden. Hiervoor gebruik je geavanceerde apparatuur. Ook kun je je als chemisch-fysisch analist bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe stoffen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de studie leer je alle aspecten van het laboratorium kennen. Je leert verschillende werkmethoden en leert apparatuur gebruiken die je later zult gebruiken. Hoe onderzoek je materiaal het beste en hoe schrijf je een analyse? Al deze vragen worden uitgebreid behandeld om jou voor te bereiden op de toekomst. Andere vakken die worden aangeboden zijn bijvoorbeeld organische chemie, chromatografie en het halen van kwaliteitscontroles.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Onderzoeken, analyseren, afwijkingen signaleren, daar liggen jouw kwaliteiten. Daarbij kun je geordend en nauwkeurig werken volgens de procedures en richtlijnen, maar toon je ook initiatief en los je problemen op. Je moet zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen kunnen werken, waarbij je ook in contact staat met de klant.

Jij weet alles over materialen en materiaaleigenschappen en daardoor ben je ook breed inzetbaar binnen dit vakgebied. Komt er een spoedklus of zijn er nieuwe ontwikkelingen? Dan kun je snel omschakelen en daarbij nog steeds nauwkeurig en onder tijdsdruk werken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem, Nijmegen - Rijn IJssel BOL BBL
Beverwijk - ROC Nova College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Cuijk, Oss - Koning Willem I College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Leeuwarden - Aeres MBO BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.