Analist klinische chemie (Analist) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt als analist klinische chemie bij veel verschillende soorten bedrijven werk vinden. Je kunt onder andere bij laboratoria, ziekenhuizen, bloedbanken en onderzoekscentra werken.

Als analist klinische chemie houd je je bezig met het analyseren (onderzoeken) van bloedcellen en lichaamsvocht. Je hebt vast wel eens gehoord van bijvoorbeeld beenmerg, plasma, faeces of serum. Je kijkt onder andere wat de bloedgroep van een patiŽnt is en je stelt aan de hand van cellen in het lichaamsvocht vast wat er Ďandersí is in het lichaam. Dankzij jouw onderzoek en conclusies kan een dokter bepalen wat er aan de patiŽnt mankeert en kan hij hiervoor een behandelplan opstellen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 Ä 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit Ä 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet erg nieuwsgierig zijn aangelegd wil je als analist klinische chemie aan de slag gaan. Onderzoeken, analyseren, afwijkingen signaleren, daar liggen jouw kwaliteiten. Daarbij kun je geordend en nauwkeurig werken volgens de procedures en richtlijnen, maar toon je ook initiatief en los je problemen op. Je moet zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen kunnen werken. Ook je contact met de patiŽnt vraagt van jou een goede omgang met mensen.

Je handen en ogen zijn vaak je instrumenten. Daarbij moet je ook je hersenen laten kraken, want verkeerde beslissingen kunnen grote gevolgen hebben. Je moet er toch niet aan denken dat materiaal van patiŽnten wordt verwisseld of de gezondheid van de patiŽnt in het geding komt, met een schadeclaim als gevolg? Er wordt van je verwacht dat je discreet omgaat met zowel de materialen als de informatie.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen