Autospuiter

Richting binnen: Autospuiter

MBO-opleiding
25228
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als autospuiter werk je bij diverse autobedrijven, zoals autogarages(autoherstelbedrijven), autofabrieken en gespecialiseerde spuiterijen. Je gaat dus aan het werk in de carrosseriebranche. Jouw werkzaamheden voer je uit in de werkplaats.

Als autospuiter zorg je ervoor dat de kleur van de auto er zo uit komt te zien zoals je van tevoren doorkrijgt. Je bereidt de behandeling helemaal voor. Daarna voer je de taak zelf uit. Deze taak bestaat uit het voorbereiden van het wagen voor de verf, hierbij moet je denken aan het schuren en het vetvrij maken van de auto en eventueel het aanbrengen van een grondverf. Daarna breng je de gewenste kleur aan en lak je de auto af, waarna je de auto aflevert aan bijvoorbeeld je klant. Ook zorg jij ervoor dat je zowel in kwaliteit en uiterlijk de perfecte resultaat bereikt, zonder dat de klant te lang op zijn auto moet wachten.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de verschillende aspecten die bij je toekomstige beroep horen. Je leert hoe materiaal en gereedschap moet worden gebruikt zoals verfspuiten of schuurmachines. Je leert hoe voertuigen voorbereidt moeten worden op nieuwe laklagen en hoe onderdelen moeten worden beschermd. Het leren monteren en demonteren van bepaalde onderdelen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarnaast krijg je vakken in o.a. gereedschapsleer, grondmaterialen en leer je alles over interne en externe voorbewerkingen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent secuur in je werk en levert altijd strakke resultaten af. Je hebt een affiniteit met voertuigen en logistiek en knutselt maar wat graag aan auto’s. Je hebt een nauwkeurige instelling, werkt graag met je handen en bent creatief.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Boxtel - Technova BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.