STC mbo college

Coördinator havenlogistiek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Coördinator Havenlogistiek kun je gaan werken als aankomend Cargadoor of als aankomend Expediteur. Je kunt hierbij denken aan organisaties die in het teken staan van het transport van goederen via zeeschepen en andere vervoersmodaliteiten.

Jij voert de administratieve werkzaamheden uit zoals het verwerken van gegevens en het opstellen van documenten voor het ladingdossier. Je organiseert het transport en de aankomst van goederen en het verblijf van de verschillende vervoersmodaliteiten in de haven. Daarnaast zorg je voor een goede uitvoering van het operationele proces en controleert of het ladingdossier klopt en compleet is. Ook zorg je voor de douanetechnische afhandeling van de goederen. Tijdens het transportproces stuur jij medewerkers aan en je bewaakt de voortgang. Jij zet alles op alles om het ladingdossier in orde te maken en het transport van goederen vlot te laten verlopen. Als Coördinator Havenlogistiek ben je dus een belangrijke schakel in de logistieke keten en je hebt contact met veel verschillende partijen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Coördinator havenlogistiek leer je natuurlijk alles over verschillende vormen van transport. Je krijgt les in havenlogistiek, zodat je na de opleiding goed voorbereid aan de slag kunt. Ook leer je hoe de douane werkt en welke documenten nodig zijn om goederen te mogen vervoeren. Dit geldt ook voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen. Aangezien je in dit beroep ook veel te maken krijgt met internationale klanten, komen de talen Engels en Duits ook terug in je vakkenpakket.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als Coördinator havenlogistiek heb je een veel contact met internationale klanten. Je moet het dus geen probleem vinden om je in het Engels of Duits verstaanbaar te maken. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je de goederen zo slim, snel en goedkoop mogelijk van punt A naar B vervoert. Het is dus belangrijk dat je kennis van zaken hebt en het overzicht weet te bewaren. Kortom: ben jij een echte aanpakker en heb jij een passie voor logistiek? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.