MBO College Airport (ROC van Amsterdam)

Aviation Operations Officer

Richting binnen: Aviation Operations Officer

MBO-opleiding
25377
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Aviation Operations Officer coördineer en regel jij een deel van de operationele vluchtondersteuning bij een luchtvaartmaatschappij, havendienst van een luchthaven of ondersteunende afdelingen voor de luchtverkeersleiding. Dit betekent dat jij ervoor zorgt dat een toestel met passagiers en vracht veilig de lucht in kan. Je hebt een verantwoordelijke en stressvolle functie en draagt bij aan de operationele inzet, de efficiency en de veiligheid. Je werkt meestal in wisseldiensten.

Als Aviation Operations Officer bereid je een vlucht voor (de te vliegen route) volgens de procedures en regelgeving. Hierbij houd je rekening met verschillende factoren die daar invloed op hebben zoals weersomstandigheden, vliegveldcondities en ATC restricties. Je verwerkt al deze gegevens in een vliegplan en informeert de cockpitbemanning hierover. Daarnaast maak je een beladingsplan waarin jij, indien van toepassing, ook speciale en gemengde ladingen verwerkt. Hiervoor stel je vliegtuigbeladingsschema’s (loadplanning) op en voert beladingsberekeningen uit gerelateerd aan de vliegtuigperformance. Tussen aankomst en vertrek handel je een vliegtuig af (passagiers of vracht) op een luchthaven volgens de procedures. Hierbij ben je op het platform aanwezig. Na vertrek van het vliegtuig begeleid jij de vlucht op afstand (flightwatch) en je informeert de cockpitbemanning over actuele omstandigheden, weersomstandigheden en situaties die het routepatroon (kunnen) verstoren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende aspecten van het werk als aviation operations officer. Je leert hoe beladingsschema’s worden opgesteld en hoe vluchten gepland worden. Veiligheid is essentieel binnen het werk en de opleiding, en hierin word je dan ook getraind om alle regels en eisen te kennen. Meerdere talen worden aangeboden tijdens de opleiding. Het werk kan worden uitgevoerd in internationale omgevingen, het is dus van belang dat jij vreemde talen onder de knie krijgt tijdens de opleiding. De focus ligt hierbij voornamelijk op Engels.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een ondernemende, verantwoordelijke instelling en wil best in de toekomst internationaal aan de slag. Je bent een goede leider die graag het voortouw neemt en daarnaast de planning ook altijd weet te handhaven. Een flexibele instelling is goed om te bezitten, aangezien het gaat om wisselende diensten binnen je toekomstige beroep!

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Hoofddorp - ROC van Amsterdam BOL BBL
Hoofddorp - MBO College Airport (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Rotterdam - STC mbo college BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.