STC mbo college

Matroos binnenvaart

Richting binnen: Binnenvaart

MBO-opleiding
25610
2 tot 3 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Matroos Binnenvaart ben je werkzaam in een binnenvaartonderneming en werk je samen met bemanningsleden aan boord van een binnenvaartschip, dat gevaren wordt door een Schipper of Kapitein. Tijdens diensttijd werk en verblijf je als Matroos Binnenvaart aan boord van het schip. Je hebt daarom ook een aantal huishoudelijke taken zoals het verzorgen van maaltijden.

De binnenvaartondernemingen en de schepen kunnen verschillen in type; dit kan van invloed zijn op jouw takenpakket. Met de schepen waarop je werkzaam bent worden goederen en personen vervoerd over binnenwateren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Daarbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen bulkvaart, container- en vrachtvaart, tankvaart, rorovaart, passagiersvaart en duw- en sleepvaart.

Je hebt als Matroos Binnenvaart een uitvoerende en ondersteunende rol. Je werkt als ondersteuning voor de Kapitein Binnenvaart en/of de Schipper Binnenvaart. Als Matroos Binnenvaart werk je veel samen met je collega’s en ben je verantwoordelijk voor verschillende taken. Je hebt een zelfstandige functie, waarbij je signaleert en waarschuwt in gevallen van twijfel, bij gevaar van schade en in onverwachte en plotseling wijzigende omstandigheden. Je streeft een goede kwaliteit van het werk na en werkt volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Als Matroos Binnenvaart moet je beslissen wanneer je een taak zelfstandig kan uitvoeren en wanneer je nog begeleiding of toezicht nodig heeft van je leidinggevende.

Opleidingsinhoud

Je gaat aan het werk in de scheepvaart op binnenwateren. Op het schip ondersteun jij de kapitein (of leidinggevende) bij verschillende werkzaamheden. Je verblijft en werkt op het schip, samen met je collega’s. Je helpt bijvoorbeeld bij afmeren, onderhoud en schoonmaak. Daarnaast help je ook met laden en lossen van het schip.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Varen, afmeren, laden en lossen. Het zijn allemaal werkzaamheden die je samen moet doen! Jij bent dus een echte teamspeler en je vindt het leuk om samen met collega’s aan het werk te gaan. Veiligheid vind je belangrijk en je stelt dit tijdens je werkzaamheden altijd voorop.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Ijmuiden - ROC Nova College BOL BBL
Rotterdam - STC mbo college BOL BBL
Urk - ROC Friese Poort BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.