STC mbo college

Medewerker havenlogistiek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als je werkt in de havenlogistiek ben je werkzaam in een dynamische en internationale omgeving. Belangrijke schakels in de havenlogistiek zijn de medewerker, coördinator en de manager havenlogistiek. In deze functies heb je contact met verschillende partijen. Je bent het middelpunt van de verschillende transacties op het gebied van de ladingsadministratie en het transport. Jij zorgt er voor dat alles op alles wordt gezet om het ladingsdossier in orde te maken en het transport vlekkeloos verloopt.

Je bent verantwoordelijk om de papierstroom en documentatie in goede banen te leiden. Je staat klanten en chauffeurs te woord en ontvangt van hen de documentatie aan de balie en verwerkt deze. Jij zorgt er voor dat de dossiers voor de betreffende ladingen in orde is.
Hiervoor verwerk je gegevens in het ladingdossier en stel je verschillende documenten op. Als er fouten en problemen ontstaan betreffende het ladingsdossier dan los jij deze op en geef je ze door aan jouw leidinggevende. Belangrijk hierbij is dat jij alle betrokkenen informeert over de status en het verloop van het transport.

Spreken deze werkzaamheden je aan? Dan is het werk in de havenlogistiek misschien wel iets voor jou.

Opleidingsinhoud

Tijdens je studie komen verschillende onderdelen van je toekomstige baan aan bod. Documenten die voor internationaal vervoer belangrijk zijn zullen behandeld worden tijdens je opleiding. Andere onderdelen die je leert zijn het omgaan met de douane en de havenlogistiek die bij je werk hoort. Vanwege het internationale aspect van het werk als medewerker havenlogistiek zal er binnen de opleiding de nodige focus liggen op het leren van tenminste één vreemde taal zoals Engels en Duits. Andere vakken die je krijgt zijn rekenen, economie en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je spreekt niet alleen Nederlands, maar kunt je ook in een vreemde taal je verstaanbaar maken. Je hebt altijd graag internationaal werk willen verrichten. Daarnaast heb je een talent voor het organiseren en plannen van verschillende dingen, of het nu een planning voor de studie is of een feestje is, jij bent de persoon die mensen zoeken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.