STC mbo college

Medewerker Havenoperaties

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Medewerker Havenoperaties ben je werkzaam bij een bulk- , containeroverslag-, roro- of stukgoedbedrijf in de haven. Werken in de haven betekent werken in een internationaal centrum van handel, overslag, industrie en distributie, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het werk in de haven is snel en dynamisch. Als Medewerker Havenoperaties ben je medeverantwoordelijk voor het veilige vervoer van lading tussen het schip en andere vervoersmodaliteiten, tussen het schip en de opslag, voor het zonder schade vervoeren van de lading en voor het op juiste wijze vastzetten en losmaken van de lading. Je neemt hiervoor de maatregelen die noodzakelijk zijn.

Je werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het laden en lossen van (zee)schepen en andere vervoersmodaliteiten en het vast en los maken van goederen. Je switcht tijdens jouw werk regelmatig tussen het uitvoeren van diverse werkzaamheden, waaronder het bedienen van diverse werktuigen. Daarnaast controleer je de verscheepte en te verschepen lading en werk je indien nodig het ladingdossier bij. Ook ben je als Medewerker Havenoperaties bezig met horizontaal transport van goederen in de haven. Een aantal machines bedien je in eerste instantie onder toezicht. Vaak ben je als beginnend Medewerker havenoperaties nog te jong om jouw rijbewijs te halen en zelfstandig bepaalde werktuigen te bedienen. Pas als je het rijbewijs B hebt gehaald, kan je alle machines (zelfstandig) bedienen.

Je moet in deze functie een probleemoplossend vermogen hebben, met betrekking tot technische mankementen en onverwachte situaties. Je hebt continu aandacht voor eigen en andermans veiligheid en reageert adequaat in onverwachte situaties en bij calamiteiten. Factoren die de uitoefening van het werk bemoeilijken, zijn de onvoorspelbaarheid van het werk ten opzichte van de aankomst- en vertrektijden van schepen. Als Medewerker Havenoperaties werk je daardoor regelmatig onder spanning en onder moeilijke omstandigheden. Daarbij heb je een fysiek en vooral mentaal zwaar beroep waarbij je goed in teamverband kan werken en multifunctioneel inzetbaar bent.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg je verschillende theorievakken. Bij deze vakken kun je denken aan veiligheid, ladingadministratie en haventechniek. Daarnaast wordt alles behandeld op het gebied van opslaan van stukgoed en het werken met containers. Je leert hoe je een vorkheftruck bediend, zowel in theorie als praktijk. Hiervoor zul je ook een certificaat ontvangen. Naast de benodigde theoretische kennis ga je aan de slag binnen de praktijk om échte werkervaring op te doen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent fysiek in topvorm en niet bang voor hard werk. Je werkt graag in de buitenlucht en hebt een affiniteit met havens en het water. Je bent flexibel en hebt geen problemen met wisselende diensten, zolang je maar aan de slag kunt. Je hebt een goed verantwoordingsgevoel en let altijd op de veiligheid.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.