STC mbo college

Planner wegtransport

Richting binnen: Planner Wegtransport

MBO-opleiding
25389
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als planner wegtransport kan je aan de slag in de transport- en logistieksector. Je werk daar op de planningsafdeling of transportafdeling.

Je bent onderdeel van een team maar werkt ook veel zelfstandig. Wel leg je bij al je werkzaamheden verantwoording af aan je leidinggevende.
Op basis van transportopdrachten die binnenkomen plan jij het wegtransport. Zo stel je bijvoorbeeld ritten en routes samen. Vervolgens maak je planningen. Daarbij houd je rekening met hoeveel ruimte er is per vrachtwagen, hoeveel lading erin past en de wensen van de baas en de tevredenheid van de chauffeurs. Bij het maken van die planningen word je bijgestaan door assistent-planners. Het kan voorkomen dat je een planning moet aanpassen als iets niet helemaal goed gaat.
Voordat ze vertrekken zorg je dat de chauffeurs de juiste papieren in hun bezit hebben, zodat op dat vlak niks mis kan gaan.

Zijn ze onderweg, dan begeleid je hen, in je rol als aanspreekpunt: het transport op afstand. In diezelfde rol krijg je te maken met de opdrachtgevers. Hebben de chauffeurs of opdrachtgevers ergens een vraag over, of is er een probleem? Dan ben jij degene die het aanhoort en afhandelt.
Is een transportopdracht vervuld, dan analyseer je hoe het is gegaan.

Maar niet al je werk heeft te maken met transport. Wat je ook doet is advies geven aan de directie over contracten met mogelijke klanten. Ook heb je administratieve taken als het versturen van facturen en het up-to-date houden van de transportadministratie.

Opleidingsinhoud

De opleiding planner wegtransport is een veelzijdige opleiding die je voorbereidt op de praktijk. Zo leer je hoe je ritten in kunt plannen en budgetten opstelt en bewaakt. Daarnaast leer je te werken met logistieke computerprogamma's zodat deze straks geen enkele geheimen meer voor je hebben. Aangezien je waarschijnlijk een leidinggevende rol aanneemt na de opleiding, leer je ook hoe je chauffeurs kunt aansturen.

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als planner wegtransport ben je klantgericht en dienstverlenend. Gezien je omgang met chauffeurs en opdrachtgevers is het ook belangrijk dat je jezelf goed schriftelijk en mondeling kunt verwoorden.
Het is, zeker bij het maken van de planningen, een vereiste dat je nauwkeurig werkt. Verder moet je kunnen omgaan met tijdsdruk en moet je een flexibele instelling hebben, omdat het werk nogal eens uitloopt.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam - STC mbo college BOL BBL
Tiel - ROC Rivor BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.