Schipper binnenvaart

Richting binnen: Binnenvaart

MBO-opleiding
25611
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Schipper Binnenvaart werk je samen met bemanningsleden op een binnenvaartschip en vervoer je goederen en personen over binnenwateren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Afhankelijk van het soort lading dat vervoerd wordt, heet dit bulkvaart, container- of vrachtvaart, tankvaart, autovaart, passagiersvaart of duw- en sleepvaart. Als Schipper Binnenvaart werk je in loondienst bij een binnenvaartonderneming onder leiding van een kapitein binnenvaart, of voer je zelfstandig het binnenvaartschip bij een varende ondernemer.

Als Schipper Binnenvaart werk je, afhankelijk van exploitatiewijze, vaak onregelmatig en in de meeste gevallen werk en woon je aan boord. Je hebt een uitvoerende rol waarbij je bemanningsleden opdracht geeft tot nautische, technische, operationele en huishoudelijke taken en helpt zelf ook mee bij de uitvoering daarvan. Je ondersteunt de kapitein binnenvaart bij de uitvoering van het veiligheids-, milieuzorg-, kwaliteits- en personeelsbeleid. Daarnaast geef je (bege)leiding aan de bemanningsleden bij het (leren) uitvoeren van hun werk en de leerlingen bij hun praktische opleiding. Je bent als Schipper Binnenvaart verantwoordelijk voor het door de kapitein binnenvaart aangewezen deel van de administratie.

Als Schipper Binnenvaart werk je zelfstandig in teamverband en ben je accuraat, flexibel, stressbestendig en oplossingsgericht. Je kan leidinggeven en bent communicatief vaardig. Daarnaast ben je discreet, integer en heb je een positieve instelling. Je fungeert als voorbeeld voor de andere bemanningsleden.

Opleidingsinhoud

Gedurende de opleiding leer jij alles over hoe het schip werkt en hoe jij deze kunt onderhouden. Wanneer een onderdeel kapot is, leer jij deze te repareren. Je gaat werken aan je leiderschapskwaliteiten en leert over de wetgeving en reglementen die van toepassing zijn op jouw werk. Naast deze vakken leer jij manoeuvreren, ankeren en hoe een marifoon werkt. Na deze opleiding weet jij alles als het gaat om de binnenkant en buitenkant van een schip!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
op € 1.065,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt met gemak zelfstandig aan de slag en hebt daarnaast goede leiderschapskwaliteiten. Jij stuurt mensen aan wanneer nodig en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een affiniteit met de scheepvaart en havens is goed om te hebben voor deze opleiding. Je bent stressbestendig en hebt een goed doorzettingsvermogen.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Harlingen, Ijmuiden - ROC Nova College BOL BBL
Rotterdam - STC mbo college BOL BBL
Urk - ROC Friese Poort BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.