Vonk

De schipper-machinist beperkt werkgebied

Richting binnen: Schippers-Machinist Beperkt Werkgebied

MBO-opleiding
25519
2 tot 3 jaar
BOL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je bent als Schipper-Machinist Beperkt Werkgebied belast met werkzaamheden in het kader van het vervoeren van goederen, het uitvoeren van algemene diensten zoals sleepvaart en/of bagger-, kust- en oeverwerkzaamheden en/of bevoorrading van op zee gelegen mijnbouwinstallaties. Daaruit volgen vooral operationele maar ook leidinggevende taken. Als Schipper-Machinist Beperkt Werkgebied ben je werkzaam in een internationaal georiënteerde beroepsomgeving.

Op basis van aansturing en ondersteuning vanuit de werkhaven bedien en onderhoud je als Schipper-Machinist Beperkt Werkgebied de technische installatie en verhelp je eventueel eenvoudige storingen. Je geeft leiding en/of werkt samen met andere opvarenden, het scheepsteam, externe bedrijven en organisaties aan een optimale bedrijfsvoering. Daarnaast loop je als Schipper-Machinist Beperkt Werkgebied wacht op de brug en controleer je daarbij de positie van het schip en of het schip de goede koers houdt. Tijdens het houden van de wacht houd jij je ook bezig met de navigatie en de besturing van het schip. Ten behoeve van het vervoeren van goederen draag je zorg voor de belading van het schip. Tevens zorg je als Schipper-Machinist Beperkt Werkgebied voor een goede bedrijfsvoering en draag je zorg voor het voorkomen en afhandelen van calamiteiten.

Als Schipper-Machinist Beperkt Werkgebied werk je in onregelmatige diensten en kan je gedurende werkperiodes continu aan boord zijn. Er kan aan boord worden gewerkt én gewoond. Dit impliceert naast een grote taakgerichtheid en inzet een sociale opstelling ten opzichte van andere opvarenden. Nederlands en Engels zijn daarbij de gangbare voertalen.

Opleidingsinhoud

Het varen op een binnenvaartschip is een onderdeel die je behandelt tijdens de opleiding. Het werken met systemen binnen het schip en de wetten en regels die gelden in de binnenwateren van Nederland zijn belangrijke vakken die je volgt binnen de opleiding. Het leren uit te voeren van technisch onderhoud hoort hier ook bij. Nederlands, rekenen en burgerschap zijn vakken die standaard bij deze opleiding gegeven worden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een goed technisch inzicht en een affiniteit met de scheepsvaart. Je bent communicatief vaardig, wat van belang is bij je werkzaamheden na het behalen van je diploma. Je bent flexibel als het gaat om je werkuren en hebt geen problemen met het verblijven op een schip voor een langere tijd.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Helder - Vonk BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Katwijk aan Zee, Rotterdam, Stellendam, Zwolle - STC mbo college BOL BBL
Urk - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.