STC mbo college

Maritiem officier alle schepen nautisch, waterbouw

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Stuurman Waterbouw ben je werkzaam bij een aannemersbedrijf in de waterbouw. Deze bedrijven zijn gericht op het uitvoeren van baggerwerken, zowel op binnenwateren als buitengaats en/of op het uitvoeren van kust- en oeverwerken, in zeehavens of langs rivieren en kanalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een variëteit van voornamelijk drijvende werktuigen, zoals sleephopperzuigers, cutterzuigers, baggermolens, stationaire zuigers, (drijvende)kranen, sleep- en duwboten, beunschepen en (drijvende)bakken.

Tijdens het baggeren bevind jij je meestal op de brug of in de machinekamer. Voor controles en reparatie werk je aan dek. In je werk als Stuurman Waterbouw speelt de computer een grote rol. De baggerinstallatie wordt bediend van achter een lessenaar op de brug met daarop bedieningshendels en beeldschermen. Je werkt met plaatsbepalingsystemen, geavanceerde systemen en computers die iedere manoeuvre van het werktuig registreren. Er kan gebaggerd worden met zelfvarend en stationair materieel.

Je voert je werkzaamheden zowel boven als onderdeks uit. Als Stuurman Waterbouw verricht jij je werkzaamheden op een sleephopperzuiger. Jouw voornaamste opdracht is het veilig navigeren en optimaal baggeren. De beroepscontext van de Stuurman Waterbouw is tweeledig. Je hebt de stuurmanstaken zoals die zich in het maritieme werkgebied voordoen en daarnaast heb je ook de verantwoordelijkheid over het baggeren.

Je beschikt als Stuurman Waterbouw over verantwoordelijkheidsgevoel. Je streeft een goede kwaliteit van het eigen werk na en werkt zelfstandig volgens voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Baggeren gebeurt vaak in het buitenland. In het buitenland willen werken en dus ook langere tijd van huis zijn is een essentiële voorwaarde. Ook moet je bereid zijn om in een ploegensysteem te werken. Je moet in deze functie goed kunnen samenwerken en een instelling hebben die gericht is op samenwerking.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alles over waterbouw- en baggerprocessen. Je krijgt les in zeemanschap, navigatie, meteorologie en maritieme communicatie. Het werken met computersystemen op een schip die nodig zijn om coördinaten mee te berekenen is daarnaast een onderdeel van de opleiding. Naast deze vakken worden Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap als standaardvakken aangeboden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je staat stevig in je schoenen en hebt een affiniteit met de scheepsvaart. Een langere periode op een schip zitten is voor jou geen enkel probleem. Je bent flexibel en denkt oplossingsgericht. Daarnaast heb je goede leiderschapskwaliteiten en kun jij mensen goed aansturen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.