Maritiem officier alle schepen

Richting binnen: Koopvaardij Officier Alle Schepen

MBO-opleiding
25516
3 tot 4 jaar
BOL
4
VeVa

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als maritiem officier alle schepen, afgekort als Marof, kan je als een allround manager aan de slag op allerlei zeeschepen. Nationaal en internationaal in bijvoorbeeld de tankvaart, containervaart, zeesleepvaart of droge bulkvaart.

Je werkt in een team met scheepsofficieren aan werkzaamheden die variëren van het zorgen voor een goed personeelsbeleid en een veilige vaart tot technische werkzaamheden in de machinekamer en het controleren van de lading. Ook ben je verantwoordelijk voor navigatie en bediening en neem je het voortouw in geval van calamiteiten. Je bent dus een echte coördinator met een leidinggevende functie. Je wordt opgeleidt voor een functie op de brug én in de machinekamer. Dit alles doe je vanuit de wettelijke beroepsvereisten.

Opleidingsinhoud

Je leert tijdens de opleiding alles over de technologische aspecten van de verschillende systemen op schepen. Zeemanschap en zeevaartkunde zijn ook een onderdeel van jouw opleiding. Daarnaast word je begeleid om een goede leidinggevende te worden tegenover de andere bemanningsleden. Tijdens de opleiding komt ook het vak scheepswerktuigkunde aan bod, naast standaard vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jouw kwaliteiten op het gebied van leidinggeven en samenwerken zijn uitstekend. Dat mag ook wel, aangezien je op een ´kleine´ ruimte samen werkt én woont. Daarbij draai je onregelmatige diensten en ben je lang van huis. Maar natuurlijk vind jij dat helemaal niet erg, want scheepvaart en alles wat daarbij komt kijken is je passie.

Je bent praktisch ingesteld, maar kunt ook je verantwoordelijkheid nemen –ook wanneer er iets misgaat. In die situaties moet je probleemoplossend te werk gaan en initiatief tonen. Als maritiem officier sta je in contact met andere opvarenden en externe partijen. Je moet met deze mensen goed kunnen communiceren,w aarbij Engels de voertaal is. Tot slot moet je altijd oog hebben voor de veiligheid van jezelf, het schip en de andere bemanningsleden en natuurlijk echte zeebenen hebben.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Delfzijl - Noorderpoort BOL BBL
Den Helder - ROC Kop van Noord-Holland BOL BBL
Harlingen, Ijmuiden - ROC Nova College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Katwijk aan Zee, Rotterdam, Stellendam, Zwolle - STC mbo college BOL BBL
Urk - ROC Friese Poort BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.