Stuurman alle schepen

Richting binnen: Koopvaardij Officier Alle Schepen

MBO-opleiding
25517
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als stuurman alle schepen kan je aan de slag op allerlei zeeschepen. Nationaal en internationaal in bijvoorbeeld de tankvaart, containervaart, zeesleepvaart of droge bulkvaart.
Er wordt aan boord gewerkt én gewoond. Je verricht je werkzaamheden op het dek, op de brug en in de overige ruimten op het schip. Je maakt deel uit van een team opvarenden en bent veelal werkzaam in de trawler- of kottervisserij. In de kottervisserij is doorgaans minder bemanning aanwezig op het schip dan in de trawlervisserij. Daarom is de functiedifferentiatie van de beroepen op een kotter kleiner dan op een trawler.

Als Stuurman alle schepen leef je op het schip samen met andere bemanningsleden. Dit impliceert, naast een grote taakgerichtheid en inzet, een sociale opstelling ten opzichte van andere opvarenden. Je streeft een goede kwaliteit van het eigen werk na en werkt zelfstandig volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Omdat je te maken krijgt met afwijkingen in de gangbare procedures moet je snel, alert en oplossingsgericht te werk gaan. Gedurende de werkperiodes moet je continu aan boord zijn. De bereidheid om een langere periode van huis te zijn, is hiervoor een onmisbare vereiste. Je houdt jouw vaardigheden en vakkennis bij, volgt nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen in het beroep en past deze toe.

Als Stuurman alle schepen vaar je op grotere en zwaardere schepen, waardoor het manoeuvreren en navigeren complexer wordt. Op deze schepen worden andere vismethoden en opslagmethoden gehanteerd. Daarnaast is het verantwoordelijkheidsgebied bij het leidinggeven voor jou als de Stuurman alle schepen veel groter. Je loopt wacht op alle vissersschepen op de brug en controleert daarbij of het schip de goede koers houdt en of er obstakels zijn. Tijdens je wacht houd jij je ook bezig met de navigatie en de besturing van het schip. Je geeft verder leiding aan het vangen van de vis en geeft vanaf de brug instructies t.b.v. de visvangst en je bent verantwoordelijk voor de werkzaamheden aan dek. Eventueel heb je op termijn de algehele leiding en draag je de eindverantwoordelijkheid voor de gang van zaken aan boord.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je al het mogelijke dat je aan boord van het schip kunt verwachten. Tijdens lessen bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van simulatoren en de opdrachten die zult uitvoeren zijn afgestemd op echte praktijksituaties. Daarnaast leer je hoe je navigeert en het schip moet besturen. Maritieme communicatie is ook een onderdeel van je opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je werkt in een team met scheepsofficieren, waarbij je ook veel zelfstandig werkt. Het navigeren en beladen van het schip zijn jouw belangrijkste taken. Jij bent een ware specialist, eentje die raad weet met de apparatuur aan boord en ook nog eens leiding geeft aan andere officieren en bemanningsleden. Je voert de maritieme communicatie binnen het schip en neemt het voortouw in geval van calamiteiten. Ook houd je je bezig met de cargo (lading), en draag je bij aan de zeewaardigheid van het schip.

Jouw kwaliteiten op het gebied van leidinggeven en samenwerken zijn uitstekend. Dat mag ook wel, aangezien je op een ´kleine´ ruimte samen werkt én woont. Daarbij draai je onregelmatige diensten en ben je lang van huis. Maar natuurlijk vind jij dat helemaal niet erg, want scheepvaart, techniek en alles wat daarbij komt kijken is je passie.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Harlingen, Ijmuiden - ROC Nova College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Urk - ROC Friese Poort BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.