Maritiem officier kleine schepen nautisch, visserij

Richting binnen: Koopvaardij Officier Kleine Schepen

MBO-opleiding
25678
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Stuurman-werktuigkundige kleine schepen werk je op een vissersschip. Er wordt aan boord gewerkt én gewoond met samen met andere bemanningsleden. Dit impliceert, naast een grote taakgerichtheid en inzet, een sociale opstelling ten opzichte van andere opvarenden. Je verricht je werkzaamheden op het dek, op de brug, in de machinekamer en in de overige ruimten op het schip. Als Stuurman-werktuigkundige kleine schepen maak je deel uit van een klein team opvarenden. Je kan werkzaam zijn in de trawler- of kottervisserij. In de kottervisserij is doorgaans minder bemanning aanwezig op het schip dan in de trawlervisserij. Daarom is de functiedifferentiatie van de beroepen op een kotter kleiner dan op een trawler.

Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het lopen van de wacht op de brug en het controleren of het schip de goede koers houdt en of er obstakels zijn. Daarnaast voer je de navigatie en manoeuvreer je het schip. Ook geef jij leiding aan de visvangst, geef je vanaf de brug instructies ten behoeve van de visvangst en werk je eventueel ook mee aan dek bij het binnenhalen en verwerken van de vis. Verder zorg je voor het onderhoud van het materiaal aan dek en voer je onderhoudsactiviteiten in de machinekamer uit. Op termijn kan jij als Stuurman-werktuigkundige kleine schepen ook de functie van schipper uitoefenen. Dan heb je de algehele leiding en draag je de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken aan boord. Je kan je specialiseren op niveau 4 tot stuurman alle vissersschepen of tot Werktuigkundige alle vissersschepen.

Je streeft een goede kwaliteit van het eigen werk na en werkt zelfstandig volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Omdat je te maken krijgt met afwijkingen in de gangbare procedures moet je snel, alert en oplossingsgericht te werk gaan. Gedurende de werkperiodes ben je continu aan boord. De bereidheid om een langere periode van huis te zijn, is hiervoor een onmisbare vereiste. Als Stuurman-werktuigkundige kleine schepen houdt jij je vaardigheden en vakkennis bij, volg je nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen in het beroep en past deze toe.

Opleidingsinhoud

Je krijgt gedurende de opleiding verschillende nautische en technische vakken aangeboden om zo alle aspecten van het beroep goed onder de knie te krijgen. Naast elektrotechniek zul je ook navigatie en meteorologie bestuderen. Deze opleiding bied je een goede vaarbevoegdheid en voldoende technische basis om goed aan het werk te kunnen gaan na het behalen van je diploma!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt goed zelfstandig aan de slag, maar kunt ook goed je weg vinden binnen een team. Je staat sterk in je schoenen. Je bent gemotiveerd en neemt goed je verantwoordelijkheid. Daarnaast ben je communicatief vaardig, wat van belang is bij je werkzaamheden en het contact dat je zult hebben met de wal.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Delfzijl - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Katwijk aan Zee, Zwolle, Rotterdam, Stellendam - STC mbo college BOL BBL
Urk - ROC Friese Poort BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.